Trump büntetné az abortuszt végzőket

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns először arról beszélt, hogy Japánnak és Dél-Koreának atomfegyvert kellene fejlesztenie Észak-Korea elrettentésére, de igazán meglepni azzal sikerült a közvéleményt, hogy az abortusz kapcsán kijelentette: azokat a nőket, akik megszakíttatják terhességüket, valamilyen formában meg kellene büntetni. A kijelentésen később módosított.

Az MSNBC amerikai televíziónak szerdán adott interjújában Trump az abortusz kapcsán helyezkedett erősen vitatott álláspontra. A milliárdos egyebek közt arról beszélt, hogy azokat a nőket, akik megszakíttatják terhességüket, valamilyen formában meg kellene büntetni. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy milyen formában.

A heves elítélő reakciók következtében Trump a Reuters brit hírügynökségnek elküldött állásfoglalásában már mérsékeltebb nézeteket tett közzé, azt mondta, hogy az abortusz kérdését az egyes szövetségi államoknak saját hatáskörükben kell rendezniük. Később a nap folyamán a milliárdos közleményt adott ki, amelyben már azt írta: nem a nőket, hanem az abortuszt végző orvost kellene jogilag felelősségre vonni. Trumpnak az MSNBC interjújában elmondott szavai mind a republikánus, mind a demokrata oldalon óriási felháborodást váltottak ki.

John Kasich ohiói kormányzó és republikánus elnökjelölt-aspiráns a tévécsatornának azt mondta, "egyáltalán nem" büntetné az abortuszon átesett nőket, és a milliárdos megjegyzéseire reagálva úgy vélte, "nem hinném, hogy ez a megfelelő válasz". Brian Phillips, Ted Cruz texasi szenátor tanácsadója Twitter-oldalán azt írta: "Ne gondoljátok túl: Trump nem érti az abortuszellenes álláspontot, mert nem azt képviseli".  Hillary Clinton és Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei szerint a nőket fel kellene hatalmazni arra, hogy maguk dönthessenek az abortuszról. Trump megjegyzéseire reagálva Clinton Twitter-oldalán azt írta, "borzasztó és sokat elárul". Hozzátette, "amikor azt gondolja valaki, hogy ennél rosszabb már nem lehet, ez jön".

Kapcsolódók

Kimaradt?