Felmérés: a magyar férfiak szerint a nők dolga a terhesség elleni védekezés

A magyar férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13 százalékuk pedig rendszeresen megfeledkezik róla – derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kutatásából.

A hvg.hu által ismertetett felmérés szerint a fiatalok 38 százaléka – jellemzően az óvszerhasználattal járó kellemetlenségek és a megbízható módszerek hormontartalma miatt – a megszakításos közösülést választja védekezésül.

A huszonévesek fele heti rendszerességgel, minden tizedik magyar fiatal pedig naponta él szexuális életet, ennek ellenére a 18-24 éves korosztály ismeri legkevésbé a védekezési módszereket és azok helyes alkalmazását. A fogamzásgátlók elutasításában a nem megfelelő szexuális felvilágosítás és a tájékozatlanság mellett a férfiaknak való megfelelési vágy is gyakran szerepet játszik.

A férfiak 80 százalékát zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat.

Az alkalmazás és a mellékhatások miatt fellépő szorongás az intim együttlétekre is árnyékot vethet, így sok nő végül inkább lemond a biztonságos együttlétekről. A probléma a riasztó magyarországi statisztikákban is tetten érhető: a teljes lakosság körében 100 élve születésre 40, a 19 éven aluliak körében pedig 80 abortusz jut – hívta fel a figyelmet a felmérést végző tudományos társaság.

Kapcsolódók

Kimaradt?