A magyar nők egyötöde nem védekezik a terhesség ellen

Az elmúlt egy évben a nők 21 százaléka nem alkalmazott semmilyen fogamzásgátló módszert; az óvatosság pedig az új párkapcsolatok elején sem általános – derült ki derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság megbízásából készített kutatásból.

A eletforma.hu által ismertetett felmérés szerint a hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta a legnépszerűbb; csupán a válaszadók 5%-a választotta a majd 100%-os védelmet nyújtó, de jóval kevesebb odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált.

A szexuálisan aktív magyar nők jellemzően óvszerrel (26%) vagy fogamzásgátló tablettával (22%) védekeznek, de riasztóan magas a megszakításos közösülést választók aránya is (20%). A rendkívül kockázatos módszer a harminc év alattiak körében a legnépszerűbb: a 18-29 évesek 38%-ával rendszeresen előfordul, hogy megszakítással védekezik.

A képet árnyalja, hogy ebben a korcsoportban az óvszerhasználat is kimagasló: a megkérdezettek 34%-ának ez az első számú fogamzásgátló módszere, és ugyanennyien választják a tablettát is. A felmérésben résztvevők több mint fele már a kapcsolat legelején félreteszi az óvszert, és mindössze a nők harmada (32%) tart attól, hogy nemi úton terjedő betegségeket kaphat el párjától.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?