Anyává lenni vagy nem lenni – tudatosan a Billings-módszerrel

A várandósságot leginkább akkor tapasztalják áldott állapotnak, és nem tehernek a nők, ha azt tervezték, akarták, nem ijesztő meglepetésként jött. Arról is van elképzelése minden párnak, hogy hány gyereket szeretne, milyen korkülönbséggel.

A Billings-módszerrel – amely a méhnyák rendszeres megfigyelésén alapszik – mindez befolyásolható. Kolozsvári anyák osztották meg tapasztalataikat a maszol.ro-val.

A Billings-módszer hatékonysága

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) kifejezetten támogatja a kezdetben ovulációs módszernek keresztelt szelíd és természetes praktikát, amely a fogamzásgátlásban és a megtermékenyülésben is segíthet. Óriási előnye a hagyományos fogamzásgátló módszerekkel szemben, hogy nincs mellékhatása.

Szelídségében, természetességében a naptármódszerhez, hőmérőzéshez és méhnyakvizsgálathoz hasonlítható, ezeket főleg erős stressz, bizonyos gyógyszerek szedése alatt, betegségkor, hosszú utazáskor, időeltolódáskor, szülés után és klimax idején ajánlott kombinálni.

A Billings-módszer önmagában biztonságosabb a többinél - állítják a szakemberek. Az első, öt országra kiterjedő vizsgálat során egy év alatt 97 százalékos hatékonyságot mutattak ki. Egy későbbi, több éves vizsgálat 99 százalékos hatékonyságot állapított meg.

„Azt szeretem a módszerben, hogy anélkül, hogy beleszólnék a természet rendjébe, szabadon, kreatívan élhetem meg a szexualitásom, tudatosan figyelve önmagamra” - mondja egy 34 éves nő.

„Mi a párommal két éve használjuk a Billings-módszert fogamzásgátlásra. Előnyei szerintem, hogy természetes, az ember tudja, hogy nem árt magának kémiai szerekkel, mint például tablettaszedés esetén. Fontos az a tudat is, hogy nem használok abortív szereket, mert szerintem a megfogant petesejt már élet, amit nem szabad bántani” - osztja meg egy kétgyermekes édesanya.

Egy másik anya a gyermekei közti korkülönbséget szándékozott befolyásolni: „Már házasságunk elején elhatároztuk, hogy 3 gyereket szeretnénk, és fontos volt számunkra, hogy – természetes módszerrel – mi határozzuk meg, hogy mikor jöjjenek. A második babánk tíz hónapos volt, amikor elkezdtük használni a Billings-módszert, hogy kitoljuk a következő kistestvér érkezését.”

Az ő esetében nem jött be a számítás, fentebb említett okok miatt: „Pár hónapig működött is teljesen, aztán egy utazás, a második gyermek szoptatásának befejezése belekavart a dologba, és útban volt a következő kis jövevény.”

Más is tapasztalta a módszer eme nehézségét, megállapítva: „csak testileg-lelkileg egészséges és kiegyensúlyozott állapotban működik, kis kibillenés már testi változásokat idéz elő, amelyek alapján már nem dönthető el egyértelműen a termékeny időszak”.

Dr. John és Evelyn Billings ausztrál nőgyógyászok, akik nagyon sokat tettek a nevükről elnevezett módszer elterjesztéséért, eredetileg azokon a nőkön akartak segíteni, akiknek hosszú időn át nem sikerült teherbe esniük – ilyen sikertörténetek is jócskán előfordultak.

A Billings-módszer működése

A módszer a méhnyak nyákjának rendszeres megfigyelésén alapszik, ennek jellege utal a termékeny és terméketlen állapotokra is. A naturalisztikus leírás fintorogtatónak tűnhet, de működik. A női ciklus első szakasza, a menstruáció napjai után a peteérés fázisa következik, amikor vagy egyáltalán nincs nyák, vagy csak minimális – ez a terméketlenség jele. A második szakasz második felében a sűrű, kevés, ragadós nyák szintén a terméketlen időszakra utal.

Egy-két nap alatt, a tüszőrepedést megelőzően a nyák átalakul, és ezzel a termékeny szakaszt is jelzi: nyúlós lesz, átlátszóbb, tisztább, hígabb, több, és a nedvesség érzést idéz elő a hüvelynyílásnál, állaga leginkább a nyers tojásfehérjéhez hasonló. Amikor a nyák a legsíkosabb, akkor zajlik az ovuláció.

A következő napon a nyálka újra ragadóssá, sűrűvé kezd válni, és 1-2 napig még nem képez falat a méhszájon a hímivarsejtek kizárására. Általában 3-4 nap az ovulációig és 1-2 nap az ovuláció után – ez a termékeny időszak. Jó hír a babát tervezőknek, hogy termékeny időszakban nő a hormonszint és így a szexuális étvágy is. A menstruációig, körülbelül 14 napon át újra terméketlen időszak következik, a nyálka akár el is tűnhet.

Reggelente az első vizeletet megelőzően ajánlott szemügyre venni a hüvely külső részénél érzékelhető nyákot, de nap közben többször is változhat a váladék állaga, ez is megfigyelhető.

A módszer könnyen elsajátítható, felmérések szerint a nők 99 százalék 1 ciklus alatt megtanulhatja. „A Billings-módszer volt az, ami rávezetett, hogy ne csak sejtsem, de tudjam pontosan, hogy mikor mi történik a szervezetemben. Hisz a váladék, mely jelzi a termékeny időszakot, kézzel fogható. Az előrejelzésekre figyelve azt is megtudtam, hogy az az enyhe alhasi fájdalom, amit eddig én mindig kis felfázásnak gondoltam, valójában a tüszőrepedésem félreismerhetetlen jele - így számomra teljesen világos, hogy mikor mi történik velem/bennem” - magyarázta egy hálás nő.

Egy két éve Billingset használó anya tévképzeteit, ijedelmeit is eloszlatta a módszer: „A nyákos periódusban sokszor azt képzeltem, hogy valami gombám vagy folyásom lehet, ami egészségtelen. De ugye mindig napokon belül elmúlt. Örvendek, hogy a módszer alkalmazása ezt is helyre tette bennem, figyelem a testem működését, és valóban pontosan úgy működik, ahogy meg van írva.”

Bónusz a Billingstől: női kiteljesedés

Amellett, hogy a gyermeket tervező vagy a terhességet elkerülni akaró pároknak határozottan segítségére lehet a módszer, a rendszeres megfigyeléseknek köszönhetően a szervezet egészséges működése is nyomon követhető.

„Számomra ez a módszer a női egészségtudatom kialakulásában, nyomon követésében segítség. A tünetek követéséből tudom, mikor kell esetleg orvoshoz fordulni” - mondja egy nő, aki a Billing-módszert nem szexuális élete megtervezéséhez használja, hanem kifejezetten ellenőrzésképp.

Egy másik anya szerint a nőiesség kiteljesedésében is fontos szerepet játszik a módszer ismerete: „A módszer lényege saját nőiségem ismeretén alapul, egyedi tulajdonságaim megismerése és tudatos megtapasztalása nélkül használhatatlan.”

Másnak is hasonló a véleménye: „Három lány édesanyjaként nagyon várom, hogy megoszthassam lányaimmal azt a tudást, amit a Billings-módszernek köszönhetően tanultam. Nagyon fontosnak tartom, hogy ők is értsék, tudják majd, hogy mi is történik a testükben. A felelős döntések meghozatalához ez az ismeret nagyon fontos lehet.”

Ha valaki a gyermeke nemét is befolyásolni szeretné, a Billing-módszerrel kísérletezők azt is megfigyelték, ha a fogamzóképes időszak elején fogan meg a nő, lánygyermek születik, ha a közepén-végén, akkor fiú.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?