Egyiptom szerint nem volt robbanás az orosz gépen

Az egyiptomi polgári légi közlekedésügyi minisztérium továbbra sem tudja a két hete történt légi katasztrófa okát, és váratlanul érte a moszkvai bejelentés, amely szerint pokolgép okozta a szerencsétlenséget - közölte kedden a tárca egyik tisztségviselője.

Az as-Surúk című egyiptomi napilap internetes portálja szerint az illető a jelenleg Sarm-es-Sejk városában folyó kormányülésről távoztában nyilatkozott a sajtónak, miután a bent ülők a hírügynökségekből értesültek az orosz közleményről. A lapjelentés szerint a megdöbbenés kiült a tisztségviselő arcára, aki elmondta, hogy az orosz fél mindeddig nem értesítette az egyiptomi hatóságokat.

Az illetékes hozzátette, hogy Egyiptom vezeti a légi katasztrófa körülményeit feltárni hivatott nemzetközi vizsgálóbizottságot, és a testület eddig nem talált olyan bizonyítékokat, amelyek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által felvázolt forgatókönyvre engednének következtetni.

A műszaki vizsgálóbizottság vezetője, Ajman el-Mokaddem nem volt hajlandó reagálni a moszkvai bejelentésre, mindössze annyit mondott, hogy egy repülőgép-szerencsétlenség okait ilyen módon nem lehetséges megállapítani.

Mindehhez ugyanis nem elég egyes roncsdarabok megvizsgálása; a katasztrófa körülményeire csak az esettel kapcsolatos összes információ aprólékos elemzése vethet fényt. Mindez azonban eddig nem történt meg - fűzte hozzá a pilóta.

Kairót ugyanilyen váratlanul érte, hogy az orosz légügyi hatóság pénteken kitiltotta az Egypt Air egyiptomi légitársaság gépeit az orosz légtérből. Mindez egy héttel azután történt, hogy Moszkva határozatlan időre leállította az észak-afrikai országba irányuló légi közlekedéstSzámos más ország is megszüntette járatait Sarm-es-Sejkbe és más egyiptomi városokba.

A történtek hatalmas csapást mértek a gyengélkedő egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra. Míg a Vörös-tenger partján elterülő üdülőváros, Sarm-es-Sejk szállodáinak a következő hónapokra jegyzett foglalásai a katasztrófa előtt a száz százalékot is elérték, mostanra ez az arány 27 százalékra zuhant.

Kapcsolódók

Kimaradt?