Hivatalos: bomba okozta az orosz utasszállító tragédiáját

Eddig tagadták, most viszont már a moszkvai biztonsági erők is elismerték, hogy bomba robbant az október végén lezuhant orosz repülőn. A gép már a levegőben darabokra szakadt. 

Terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten október végén lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját. Erről Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Bortnyikov azt mondta: az utasok személyes holmijait és a repülőgép roncsait vizsgálták meg, így találták meg a robbanószerkezet maradványait. A feltételezések szerint a gépen egy kilogramm TNTvolt egy házilag készített bombában. 

A tragédia október 31-én történt. A Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe a felszállás után 23 perccel  lezuhant a Sínai-félszigeten. Fedélzetén 217 utas– köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt. 

A katasztrófa után nem sokkal egyre több hír látott arról napvilágot, hogy bomba robbant a fedélzeten, amelyet a sarm-es-sejki repülőtéren csempésztek a fedélzetre. 

A France 2 televíziós csatorna információi szerint az orosz utasszállító pilótafülkéjének hangrögzítő berendezése egy robbanás hangját rögzítette. A Fox News amerikai hírcsatorna pedig azt közölte, hogy időzített robbanószerkezet lehetett a fedélzeten. Több ország felfüggesztette a Sarm-es-Sejkbe irányuló légi forgalmát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?