Párizsi merényletek: a világ gyászol, Franciaország megtorlást ígér

A párizsi merényetek 132 halálos áldozatának emlékére november 13-án mostantól európai gyásznapot tartanak, hétfőn pedig egész Európában egyperces néma csend lesz. Manuel Valls miniszterelnök azt mondta, háborúban állnak, amit meg fognak nyerni. Már tizenöt személyt őrizetbe vették, a merénylők egy részét azonosíották. Összeállításunk frissül. (A szombati nap eseményeit itt, az események rövid összefoglalóját a cikk végén olvashatja.)

21.33: A francia rendőrség körözést adott ki egy brüsszeli születésű férfira, akinek köze lehetett a pénteki merényletekhez. Abdeslam Salah fotóját is közölték a Twittteren. A rendőrség kéri a szemtanúktól, hogy aki tud a hollétéről, hívja a rendőrséget, ne intézkedjen, mert "veszélyes személyről" van szó. Ő az egyik fivér a három közül.

 


 

21.10: Három sebesült meghalt, ezzel 132-re nőtt a merényletek halálos áldozatainak száma. 42 ember még mindig az intenzív osztályon van - közölték a Figaro kórházi forrásai. (Index)

21.00: Ismeretlen okokból pánik tört vasárnap este a párizsi République (Köztársaság) téren, ahol ismét ezrek gyűltek össze, hogy a merényletek halálos áldozataira emlékezzenek.

19.00: Újabb merénylőt azonosítottak a francia hatóságok, ő a második, akinek ismertté vált a kiléte. A Bataclan rendezvényközpontot támadta meg.

16.56: A péntek esti párizsi vérengzés két támadója a belga fővárosból érkezett - közölte ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva vasárnap a francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió, az RTBF. A belga hatóságok tegnap délután és este is több műveletet hajtottak végre Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a belga ügyészség pedig azt közölte, hogy hét embert állítottak elő. A kerület polgármestere arról számolt be a csatornának, hogy a rendőri akció során összesen öt embert tartóztattak le.

15.37: A párizsi merénylethez használt fegyvereket, három Kalasnyikovokot találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában, és őrizetbe vettek 15 embert a Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője környezetéből - közölték rendőrségi források.

14.31: Istenkáromlás Isten nevét használni az erőszak és gyűlölet útjának igazolására - hangoztatta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren, amely zsúfolásig megtelt hívőkkel.

13.00: Határozottan elítélte a párizsi vérontást Murat Iusuf, a romániai muzulmánok főmuftija, aki vasárnap közzétett állásfoglalásában leszögezte: az iszlám nevében vérengző terroristák nem hittestvéreik a Korán tanításait követő hívő muzulmánoknak.

12.20: Megtalálták a második autót is, amivel a párizsi merénylők elmenekülhettek a helyszínről. A fekete Seat Leont péntek este óta kereste a rendőrség, most a francia főváros egyik külvárosában, Montreuilben bukkantak rá. A francia sajtó szerint fegyvereket és ujjlenyomatokat is találtak a terroristák gépkocsijában.Egy másik gépkocsira már korábban rábukkantak a nyomozók. 

10.00: A Bataclanban elkövetett támadás egyik elkövetőjét úgy néz ki, hogy sikerült azonosítani. Ismaël Omar Mostefaï gyilkolt a társaival a koncerten, aki már legalább tíz éve a francia rendőrség látókörében volt. A 30 éves támadót a leszakadt ujja alapján tudták azonosítani a rendőrök. A hét támadó közül hat felrobbantotta magát a lövöldözés után. A férfit 2004 és 2010 között összesen nyolcszor állították elő mindenféle kisebb súlyú bűncselekmények miatt. Öt évvel ezelőtt kezdett radikalizálódni, azóta figyelte a rendőrség. Két évvel ezelőtt néhány hónapot töltött Szíriában. Ugyanarról a támadóról van szó, akinek az apját és a bátyját isőrizetbe vette még szombaton a francia rendőrség, de állítólag egy jó ideje nem beszélt már a családtagjaival. (Index)

9.40: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap.(MTI)

9.00: A The Guardian közzétett egy videót a párizsi koncertteremből, amelyen terroristák gyilkoltak péntek este.

8.10: A francia rendőrség őrizetbe vette szombat este az egyik beazonosított öngyilkos merénylő apját és testvérét, és mindkettőnél házkutatást tartottak. A 29 éves, francia állampolgár elkövető a Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció során vesztette életét. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartanak. (MTI)

07.00:  A párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást szombaton Barack Obama elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács washingtoni ülésén, mielőtt elutazott volna a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára.

A Fehér Ház közleménye szerint a tanácskozás részvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Leszögezték, hogy mindent el fognak követni az amerikaiak megoltalmazása érdekében. Obama arra utasította munkatársait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az amerikai nagykövetségek védelméért is. (MTI)

00.50: Franciaország "háborúban áll" a terrorizmussal, és csapást fog mérni ellenségére, az Iszlám Állam terrorszervezetre - szögezte le szombat esti televíziós interjújában Manuel Valls francia miniszterelnök. (MTI)

00.10: Szombat este az Európai Unió vezetői közös nyilatkozatot adtak ki a párizsi merényletsorozattal kapcsolatban. „A jó erősebb a gonosznál, mindent megteszünk, hogy legyőzzük a szélsőségeket, a terrorizmust és a gyűlöletet” - írták.

A vezetők szerint mindig emlékezni fogunk arra, ami 2015. november 13-án történt, mostantól egész Európában gyásznap lesz ezen a napon. A vezetők azt kérik az emberektől, hogy november 16-án, hétfőn csatlakozzanak az egyperces néma csendhez, amivel a párizsi terror áldozataira emlékezzen egész Európa.

Ez történt szombaton:

  • Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
  • 129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 99 sérült állapota még szombat este is kritikus volt.
  • A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
  • Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
  • A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
  • Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Egy másik közelében egyiptomi útlevél lehetett.

Kapcsolódók

Kimaradt?