Számos információ kiderült a párizsi merényletek elkövetőiről

Sajtótájékoztatót tartott François Molins párizsi ügyész, számos friss információt megosztva az elkövetőkről.

Mint elmondta, három csoport hajtotta végre a párizsi terrortámadásokat, egymással összehangoltan. A rendőrség keresi, hogy ki volt az akció parancsnoka, kik voltak a segítők és miből finanszírozták a terrortámadásokat. Az akciókat az Iszlám Állam vállalta magára videóban és írásban is, ezeket az anyagokat is vizsgálja a rendőrség.

Összesen hét terrorista gyilkolt, és mindannyian meghaltak. Az egyik, a futballstadionnál akcióba lépett öngyilkos merénylő holtteste mellett egy szír útlevelet találtak, ami egy 1990-ben, Szíriában született személyhez tartozik. Ez a személy korábban soha nem került a francia titkosszolgálatok látókörébe. Egy görög miniszter korábban a Reutersnek azt állította, hogy ezt az útlevelet október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták.

A rendőrség az egyik elkövetőt azonosította, róla annyit árultak el, hogy 1985 november 21-én született Franciaországban, a Párizstól alig 30 kilométerre levő Courcouronnesban.

A tanúvallomások és a kamerák felvételei szerint két autót is használtak az elkövetők, egy fekete Seatot és egy fekete VW Polot, mindkét autónak belga rendszáma volt. A Volkswagent egy Belgiumban élő francia állampolgár bérelte, ezzel az autóval ment a Bataclan koncerthelyszínre a rockkoncerten gyilkoló három terrorista.Szombat reggel a belga határnál egy másik autót is ellenőriztek, abban két másik személy ült, akik szintén Brüsszel régiójában élnek.

A szálak Belgiumba vezetnek, abba a  Molenbeek-Saint-Jean nevű brüsszeli negyedbe, ahol egy iszlamista kommunát is nyilvántartanak. Ebben a negyedben szombaton délután három embert őrizetbe vettek, folynak a kihallgatások, a házkutatások.A Brüsszelben őrizetbe vett három ember eddig ismeretlen volt a francia titkosszolgálatok előtt.

A Brüsszelben elfogott három ember egyike ott lehetett az egyik pénteki terrorakciónál - ezt már nem a párizsi ügyész, hanem a belga kormányfő mondta a Le Soir című belga lap szerint, írja az Index.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?