Winkler: a régiók közötti együttműködés növelheti az európai alapok felhasználási arányát

A régiók közötti szorosabb együttműködés jelentős javuláshoz vezethet a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret forrásainak felhasználása tekintetében – nyilatkozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerdán, a Régiók Bizottságának nyíltnapja alkalmával szervezett vitafórumon, melynek címe: Nyitott testvér-régiók a kis- és középvállalkozások támogatására és a regionális fejlesztésre, európai alapokból finanszírozott projektek révén.

A brüsszeli tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja, aki Globális gondolkodás, helyi cselekvés címmel tartott előadást, valamint Nicolae David, a Hunyad Megyei Tanács elnöke is. 

Az előadásokat követő vitán Winkler Gyula hangsúlyozta: a Regionális Operatív Program (ROP) országunkban az egyetlen, amely meghaladja a 60 százalékos lehívási arányt. „Ha Románia helyzetét vesszük figyelembe, akkor azt tapasztaljuk, hogy az uniós finanszírozások több mint 60 százalékát csak a Regionális Operatív Program keretén belül sikerült lehívni. Ez azt jelenti, hogy a decentralizáció pozitív hatással van a projektek kidolgozására, azok finanszírozására és gyakorlatba ültetésére. Romániában, a környezetvédelmi program keretén belül 47 százalékos lehívási arányt értünk el, a humánerőforrás fejlesztésben 46 százalékot, miközben a versenyképesség területén valamivel jobban teljesítettünk, 58 százalékos felhasználásról tudunk beszámolni. Mindez annak köszönhető, hogy a ROP viszonylag decentralizált keretek között működik” – tájékoztatott az RMDSZ EP-képviselője.

,,Románia jelentős gondokkal küzd az uniós finanszírozási alapok felhasználása területén. (…). Nagy a lemaradás, de ugyanakkor óriási a potenciál a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretbe tartozó finanszírozási alapok hatékonyabb lehívásához” – pontosított Winkler. Megítélése szerint ez a potenciál a régiók közötti erősödő együttműködés által növelhető.

,,Nyolc évvel a csatlakozás után fokozódott az európai alapok felhasználásában érintett szereplők közötti együttműködés. Mivel most már több tapasztalattal rendelkezünk, sokkal nyitottabbak vagyunk a régiók közötti együttműködésre és a legmegfelelőbb partnerek megtalálására, úgy vélem, hogy fel vagyunk készülve jobb projektek kidolgozására és nagyobb teljesítmény elérésére ezen a területen” – fogalmazott az RMDSZ EP-képviselője.

Kimaradt?