Újratárgyalják a menekültkvótákat az Európai Unióban

Az Európai Bizottság az év végéig újabb indítványt tesz arra, hogy miként osszák el az uniós tagállamok között az érkező menekülteket – közölte csütörtökön Brüsszelben Miguel Arias Canete EU-biztos.

Állandó jellegű elosztási mechanizmusra van szükség annak érdekében, hogy kezelni lehessen a rendkívüli helyzeteket, még akkor is, ha ez népszerűtlen – vélekedett. Canete szerint meg kell alkotni a biztonságos eredetországok közös európai definícióját, és „csatornákat kell nyitni a legális migráció számára”.

A biztonságosnak tekintett országokból érkezőknek az EU-országok gyakorlata értelmében szinte semmilyen esélyük nincs arra, hogy jogosnak ismerjék el menedékkérelmüket. Arra nézve azonban, hogy mely eredetországok tekinthetőek biztonságosnak, egyelőre nincs egységes uniós kritériumrendszer.

A spanyol EU-biztos hangsúlyozta, hogy „valódi európai megoldásra” van szükség, és hozzátette: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök részletesebben is kifejti majd az általa vezetett intézmény elképzeléseit szeptember 9-én Strasbourgban, amikor beszédet mond az unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén.

Májusban az Európai Bizottság kötelező kvótákat javasolt arra nézve, hogy az uniós tagországok hány menekültet vegyenek át az Olaszországba, illetve Görögországba érkezettek közül, illetve hányat fogadjanak be az egyelőre az EU területén kívül tartózkodó, de az ENSZ menekültügyi szervei által a menekültstátusra jogszerűen igényt tartók - főként Szíriából, illetve Eritreából elmenekültek - közül. A kötelező kvótákat a tagállamok képviselői nem hagyták jóvá, de a legtöbb uniós ország önkéntes felajánlást tett több-kevesebb migráns átvállalására.

Kapcsolódók

Kimaradt?