Románia százmillió, Magyarország 61 millió eurót kap most menekültügyre

Az Európai Bizottság augusztusban 23 többéves nemzeti programot hagyott jóvá a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) és a Belső Biztonsági Alap (ISF) keretében.

A jóváhagyott programok teljes finanszírozása a 2014–2020 közötti időszakra megközelítőleg 2,4 milliárd euró. A pénz most az első vonalban lévő tagállamokhoz, azaz Görögországhoz és Olaszországhoz, valamint a nagy migrációs áramlásnak kitett más uniós tagállamokhoz kerül.

Huszonkét nemzeti programot már márciusban jóváhagytak (ekkor többek között Magyarország és Románia is kapott támogatást), és 13 további program jóváhagyására az idei év egy későbbi szakaszában kerül sor. Mint arról már korábban beszámoltunk, Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelyik már korábban jelezte, hogy nem kíván befogadni egyetlen menekültet és menedékkérőt sem, Románia csaknem kétezer menekült befogadását vállalta magára. 

A márciusban jóváhagyott nemzeti programok közül 17-et (Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Németország, Észtország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia és az Egyesült Királyság) az AMIF, 5-öt (Belgium, Cseh Köztársaság, Németország, Dánia, Franciaország) pedig az ISF keretében hagytak jóvá.

Az AMIF forrásai tagállami erőfeszítéseket támogatnak a befogadó kapacitások javítására, a menekültek helyi és regionális szintű integrációjára, a visszatérési programok hatékonyságának növelésére, valamint arra, hogy a tagállamok a menekültügyi eljárásaikat összehangolják az uniós normákkal.

Az ISF forrásai kiegészítik a tagállami erőfeszítéseket, amelyek a tagállami határigazgatás és -őrizet (különösen modern technológiákkal történő) fejlesztésére irányulnak. Az ISF forrásait továbbá felhasználják a határokon átnyúló jogérvényesítési együttműködés javítására és a biztonsági kockázatok – így a terrorizmussal, az erőszakos radikalizálódással, a kábítószer-kereskedelemmel, a számítástechnikai bűnözéssel, az emberkereskedelemmel és a szervezett bűnözés egyéb formáival összefüggő veszélyek – hatékony kezelésére irányuló tagállami kapacitások megerősítésére.

A nemzeti programok többségénél a tagállamok az alapjuttatás (lásd a táblázat) mellett további összegekben is részesülhetnek a meghatározott transznacionális intézkedések végrehajtására. Ezekbe beletartozhatnak az AMIF keretében közös visszatérési és visszailleszkedési projektek, illetve az ISF keretében konzuli együttműködés létrehozása.

Az ISF keretében ezenkívül a kiegészítő források részben nagyobb volumenű eszközbeszerzéseket fedeznek: olyan eszközökét, amelyeket a Frontex rendelkezésére bocsátanak. Ezek a források szükség esetén bármikor rendelkezésre állnak. Az AMIF-programokon keresztül a 2014–2015-ös időszakban további mintegy 37 millió eurót juttatnak az uniós áttelepítési program támogatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?