Washington a görög válság ügyében is kémkedett

Az Egyesült Államok hírszerzését már 2011-ben is érdekelte, hogyan próbálják kezelni a görög pénzügyi válságot Németországban.

A Wikileaks szerda este közzétett jelentéséből kiderült: az NSA lehallgatta Angela Merkel egyik 2011-es telefonbeszélgetését, ekkor a kancellár asszisztensével arról beszélt, hogyan lehetne megoldani az akkor is válságos görög helyzetet.

A német kormányfő azon tanakodott, hogy melyik megoldás lenne a jobb: a hajnyírás, azaz rávenni a magánhitelezőket arra, hogy engedjék el a görög adósság egy részét, vagy pedig a transzferunió, vagyis egy közös kassza létrehozása az euróövezeten belül, amely segít kiegyenlíteni a különbségeket. A telefonbeszélgetés szerint Merkel tartott arról, hogy a görögök így sem tudják majd kezelni az adósságukat.

A Wikileaks egy másik beszélgetést is nyilvánosságra hozott. Eszerint Angela Merkel uniós főtanácsadója, Nikolaus Meyer-Landrul egy különleges IMF-alap létrehozását javasolta, amelybe Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság adott volna pénzt a görögöknek. Ettől az ötlettől Washington annyira megijedt, hogy közbelépett és a tervből nem lett semmi.

Berlinben egyébként már nem okozozz különösebb megrázkódtatást az újabb lehallgatási botrány, melyből kiderült, hogy az NSA nem csupán Angela Merkel kancellár, de jóformán az egész német kormány után kémkedett.

„Az ember már iróniával viszonyul az ilyen hírekhez” – nyilatkozta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, akit szintén lehallgattak.

Az adatok szerint az NSA a kancellár, illetve a kancellári hivatal mellett a gazdasági, a pénzügy, valamint a mezőgazdasági minisztérium telefonbeszélgetéseit hallgatta le. Az adatokból kitűnt az is, hogy a lehallgatás – amely egy lista szerint mintegy 70 telefonszámra terjedt ki – évekig folyt.

Sigmar Gabriel különösen veszélyesnek tartja, hogy az NSA a német gazdaság után kémkedett. „Minisztériumom mindent megtesz azért, hogy a német vállalatokat megvédje a gazdasági kémkedéstől, ezért különösen súlyosnak tartom a dolgot” – jelentette ki a miniszter.  

Kapcsolódók

Kimaradt?