Washington is megszólalt Victor Ponta ügyében

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul és az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége még a Victor Ponta elleni bűnvádi eljárás parlamenti elutasítása előtt közleményt adott ki a miniszterelnök körül kialakult helyzetről.

Joseph Daul nyilatkozatában felháborítónak nevezte, hogy a parlament az igazságszolgáltatás útjába áll. „A kormány tagjainak nem lenne szabad parlamenti többségüket a saját érdekeik kiszolgálására használni” – közölte, a jogi szakbizottság hétfőn elfogadott jelentésére utalva.

Az EPP elnöke figyelmeztetett: a Néppárt nyomon fogja követni a kormány kötelezettségvállalását, miszerint tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét Romániában. Szerinte „Európában precedens nélküli”, hogy a miniszterelnök bűnvádi perekkel fenyegeti a békés tüntetőket.

Washington álláspontja szerint a kormányzati tisztségviselők feltételezett törvényszegéseit „maradéktalanul és akadálytalanul” ki kell vizsgálni. „A törvényt mindenki számára egyenlő módon kell alkalmazni” – közölte kedden az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége.

Kapcsolódók

Kimaradt?