Román sajtó: önmagának ellentmondva védekezik Victor Ponta

Miközben a képviselőház jogi szakbizottságának hétfői javaslata szerint a parlament elutasítani készül a legfőbb ügyésznek azt a kérését, hogy indulhasson bűnvádi eljárás a kormányfő ellen, a román sajtó felfedezte: Victor Ponta hazudott, amikor azzal védekezett, hogy semmi köze nincs Dan Șova szenátor ügyvédi irodájához.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség szerint a miniszterelnök el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3 ezer eurós honoráriumot pártbeli kollégája és barátja ügyvédi irodájától, majd hamis tevékenységi beszámolókkal próbálta fedezni a törvénytelenséget. A vádhatóság azt is állítja, hogy Ponta utóbb kormányfőként különböző tisztségekkel honorálta barátja előzékenységét, és ezzel megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök azzal védekezett, hogy nem volt partnere Dan Șova ügyvédi irodájának. Csakhogy éppen a politikus 2007-es érdeknyilatkozata cáfolja az állításait. A dokumentumban Ponta maga rögzítette, hogy abban az évben a „Șova és Társai” ügyvédi iroda partnere volt. A bizonyíték megtekinthető itt.

Cătălin Prisăcariu újságíró előásta és blogján idézte Dan Șovának egy 2007-es nyilatkozatát, amelyben a jelenlegi szenátor hivatalos közleményben számol be arról, hogy partnerként bevonta az ügyvédi irodája tevékenységébe Victor Ponta ügyvédet is.

Adrian Vasilache újságíró megtalálta és szintén blogján idézte Victor Ponta 2009-es vagyonnyilatkozatát, amelyet akkor a politikus a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszterként töltött ki. A dokumentumból kiderül, hogy a jelenlegi kormányfő 2008-ban használatba kapott egy Mitsubischi Evolution  márkájú gépkocsit a „Șova és Társai” ügyvédi irodától. Ezt az autót Victor Ponta a vagyonnyilatkozata „ajándékoknak” fenntartott rubrikájában tüntette fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?