Tálibokat fejezett le az Iszlám Állam

Lefejeztek legalább tíz tálib fegyverest az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet feltételezett tagjai Afganisztán keleti részén - közölte szerdán az EFE spanyol hírügynökséggel egy helyi forrás.

Numan Hatifi, az afgán hadsereg egyik csapattestének szóvivője elmondta, hogy a rémtettet Nangarhar tartományban követte el a terrorcsoport, amely elsősorban Irakban és Szíriában aktív, de Afganisztán ezen térségében is igyekszik befolyást szerezni, miközben meg kell küzdenie az országrész ellenőrzéséért ugyanúgy harcoló tálib szélsőségesekkel.

Az utóbbi hetekben több tucat lázadó vesztette életét vagy sebesült meg Nangarhar tartományban, a tálibok és az Iszlám Állam között kirobbant összecsapásokban. 

Hatifi azt is elmondta, hogy az IÁ harcosai több területet elhódítottak már a táliboktól, és elkezdtek követőket toborozni uralmukhoz. A Pakisztánnal szomszédos területek, mint amilyen Nangarhar is, stratégiai szempontból különösen fontosak az Afganisztánban harcoló lázadóknak.

Asraf Gáni afgán elnök áprilisban megerősítette, hogy az Iszlám Állam végrehajtotta első támadását az ország területén, és arra figyelmeztetett, hogy Kabulnak egy újfajta háborúval kell szembenéznie, amelyet "külföldi terroristák" folytatnak ellene. Eközben a tálibok is megindították "szokásos" kormányellenes tavaszi offenzívájukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?