Tartanak a terroristáktól a pápa szarajevói látogatásakor

Közel hatvanötezren jelezték, hogy részt vesznek Ferenc pápa szombati, szarajevói látogatásán. A katolikus egyházfő útja korántsem veszélytelen. Biztonsági szolgálatának vezetője tart az Iszlám Állam okozta fenyegetettségtől.

Valóságos népmozgás indulhat meg szombaton a Balkánon, mert Ferenc pápa Szarajevóba látogat, ahol találkozik a hívekkel. A Jutarnji List szerint már közel 65 ezren jelezték a részvételüket, ezek közül 23 ezren Horvátországból indulnak útnak. A rendezvény alkalmából a szarajevói rendőrség óriási erőket mozgósít: Irfan Nevic, a rendőrség szóvivője elmondta, óriási figyelmet szentelnek a pápalátogatás biztosításának, így egy-két ezer rendőrt vetnek be.

Március elején a bosnyák Dnevni Avaz megírta, hogy a vatikáni biztonsági szolgálat vezetője, Domenico Gianni szerint a pápa szarajevói látogatása kapcsán vannak bizonyos kockázatok az Iszlám Állam részéről. Később ezt annyiban pontosították, hogy nem veszélyezteti semmi Ferenc pápát, csupán bizonyos értesülésekről van szó az Iszlám Állam általi fenyegetettségről.

A La Voz de Pueblo (A nép hangja) című argentin lapnak adott interjújában a pápa elmondta: általában nem fél a merénylettől, csak arra kéri Istent, hogy a halála fájdalommentes legyen – idézi a pápa mondatait a bosnyák lap.

Kapcsolódók

Kimaradt?