Magyarország következő államfőjéről spekulálnak

Amennyiben Áder János nem vállal még egy ciklust a Sándor-palotában, Kövér László házelnök lehet a Fidesz–KDNP államfőjelöltje 2017 tavaszán Orbán Viktor szándékai szerint.

A Népszabadság arról ír, arról tájékoztattak vezető fideszes politikusok, hogy  Orbán Viktor még semmilyen konkrét javaslatot nem fogalmazott meg a köztársaságielnök-választást illetően, és a Fidesz egyetlen testülete sem tárgyalt az ügyről. A kérdés azért vált mégis aktuálissá, mert a miniszterelnök a múlt héten Székesfehérváron egy újságírói kérdésre válaszolva egyértelművé tette: nem államfő, hanem miniszterelnök szeretne lenni a következő ciklusban is.

Megerősített információk szerint Áder János 2012-ben azzal a feltétellel mondott igent Orbán Viktor felkérésére, hogy csak egy ciklusra vállalja az államfőséget. Már akkor, a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál lemondása után tartotta magát az a verzió is, hogy a miniszterelnök Kövér Lászlót alkalmasnak tartaná köztársasági elnöknek. A Fidesz választmányi elnöke viszont 2012 tavaszán Áder Jánost javasolta maga helyett.

Egy másik fideszes politikus tudomása szerint az ősszel dőlhetnek el személyi kérdések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?