A magyar kormány is ellenzi Szász Jenő „gyöngyhalászatát”

Nem csak az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezete, hanem a budapesti kormányzat is elutasítja a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek a szórvány kiüresítését célzó „gyöngyhalász-stratégiáját” – derült ki szombaton Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nyilatkozatából.

Az RMDSZ miniparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén felszólaló politikusok mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is bírálta szombaton a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szórványstratégiájának alapjául szolgáló „gyöngyhalász módszert”.

A maszol.ro május közepén elsőként írt részletesen arról, hogy székelyudvarhelyi középiskolákba próbálják csábítani az NSKI képviselői azokat a szórványiskolákban tanuló nyolcadik osztályos diákokat, akik otthon nem folytathatnák már magyar nyelven a tanulmányaikat. Szintén portálunk számolt be először arról, hogy Szász Jenő két évvel ezelőtt, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán is megütközést keltett, amikor az úgynevezett gyöngyhalászmódszert emlegette. Ennek lényege a magyarságához jobban ragaszkodó embereknek a szórványból a tömbmagyarságba való telepítése. Utóbb, idén áprilisban az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt arról beszélt, hogy a szórványkollégiumokat alapvetően a tömbmagyarság által lakott területeken működtetné, és ugyanezt a receptet alkalmazná a diaszpórára is az asszimiláció ellen. 

Markó: minket nem kérdeztek meg

Az SZKT marosvásárhelyi ülésén felszólaló RMDSZ-es politikusok veszélyesnek nevezték Szász Jenőék stratégiáját. Markó Béla volt szövetségi elnök nehezményezte, hogy Budapesten az erdélyi magyar közösség megkérdezése nélkül születnek döntések szórványkérdésekben.

A politikus kitért arra, hogy az utóbbi időben a szórványban magyar nyelvű középiskola jött létre Déván és Máramarosszigeten, a közeljövőben pedig Besztercén is megvalósul a magyar nyelvű középiskolai képzés. „Tehát nincs szükség olyan külső támogatásra, amely lehet, hogy jóindulatú, de összeomlást okoz, ami a romániai magyar nyelvű közoktatási rendszert illeti. Folytonosságra van szükségünk, abban is, hogy tessék minket megkérdezni” – hangsúlyozta Markó.

Borbély László képviselő arra kérte fel a magyar kormányt, hogy ne értsen egyet Szász Jenőék elképzelésével, hiszen az RMDSZ sok éve azon dolgozik, hogy szórványkollégiumok létesüljenek, és a szórványban is erősítse a magyar oktatást. „Több pozitív példa is van erre, például Beszterce megyében most sikerül végre beindítani egy magyar iskolát. Ebben a kérdésben konszenzus van a romániai magyar szervezetek között, a magyar állam eddig is támogatta a szórványban magyarul tanulók otthonmaradását, és ilyen értelemben a továbbiakban is számítunk a támogatására” – fogalmazott a politikus.

Szász Jenőhöz Orbán sem mer hozzányulni. „Mindenféle csatornákon keresztül küldjük az üzenetet Budapestre, hogy nagyon nincs rendben, amit Szász Jenő intézete művel Erdélyben. Ennél többet egyelőre nem tehetünk” – jelentette ki korábban a maszol.ro-nak az RMDSZ egyik, név nélkül nyilatkozó politikusa. Forrásunk szerint ezt a folyamatot azért nehéz leállítani, mert az NSKI működésébe senki nem tud beleszólni, még Orbán Viktor sem. „Ennek a hátterében a Fideszen belüli erőviszonyok állnak. Szász Jenő köztudomásúlag Kövér László házelnök kegyeltje. Mindenki tudja, hogy az NSKI egy hülyeség, csak senki nem vállalja a konfrontációt Kövérrel” – magyarázta.

Semjén elhatárolódott Szász Jenőéktől

Mintha meghallotta volna Borbély László kérését, Semjén Zsolt szombaton elítélte Szász Jenőék kezdeményezését. A magyar kormány számára a magyar nemzet minden tagja egyaránt fontos, és nem támogat olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák, így a így a "gyöngyhalász-stratégiát" sem – szögezte le a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

A kormányfő helyettese az Országgyűlés honlapján közzétett nyilatkozatában kifejtette: a magyar kormány számára a magyar nemzet minden tagja egyaránt fontos, éljen akár Magyarországon, akár külhoni tömbben vagy szórványban. Ennek megfelelően több programot működtetnek, számos támogatást nyújtanak a szórványban élő magyarságnak, hogy megőrizhessék identitásukat.

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően kutatási, felmérési és elemzési munkákat végez, illetve tárgykörébe tartozó kérdésben javaslatokat tesz, nem része a végrehajtó hatalomnak. Hangsúlyozta azt is: a szórványban élő magyarság segítésének hangsúlyos eszköze az anyanyelvű oktatás fenntartása, illetve megszervezése ezekben a térségekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?