Kövér László a román-magyar kapcsolatokat bírálta

Magyarország érdekérvényesítő képessége ma sok tekintetben rosszabb, mint amilyen valaha is volt az elmúlt 25 évben, mert a gazdasági kilábalásnál olyan utat választott, amely külföldi érdekeket sértett - nyilatkozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kiemelte, a magyar-román kétoldalú kapcsolatok rendszere mára olyan mély pontra jutott, hogy komoly aggodalommal tekintenek az erdélyi magyar közösség jövőjére. A kormány ezért a konkrét támogatások mellett olyan gazdasági kapcsolatokat is próbál kiépíteni, amelyek segítik a romániai magyar közösséget - közölte.

A magyar kabinet a nemzetközi színtéren azt szeretné elérni - tette hozzá - , hogy Európa ne csak azoknak a hangját hallja meg, akik erőszakhoz folyamodnak, hanem azokét is, akik békés eszközökkel próbálják érvényesíteni alkotmányos önrendelkezési jogaikat.

"Azt szeretnénk, ha a környező országokban élő magyar közösségek megkapnák, ami jár nekik" - mondta Kövér László, megjegyezve, hogy az Európai Unió ebből a szempontból "kicsit torzan fogja fel az emberi jogokat", hiszen a "hizlalandó sertések és a tojóhibridek mentálhigiénéjével többet foglalkozik az európai szabályozás", mint a közösségek oktatási és kulturális önrendelkezésének védelmével.

A magyar közösségek önrendelkezésének biztosítása szempontjából a környező országok közül kedvező példaként említette Szlovéniát és Horvátországot, a szerbiai magyarság helyzetéről pedig azt mondta, ott többé-kevésbé javul a helyzet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?