Hillary Clinton állampolgárságot adna a bevándorlóknak

A papírok nélkül az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók állampolgársághoz jutásának lehetővé tételéért száll síkra Hillary Clinton, demokrata elnökjelöltségért kampányoló politikus kedden egy Nevada állambeli kampányrendezvényen.

Szakértők úgy vélik, az illegális bevándorlás kérdése kiemelt jelentőséget kaphat a 2016-os elnökválasztást megelőző kampányban. Obamát mindkét elnökválasztási megmérettetése alkalmával jelentős arányban támogatták a spanyol ajkú szavazók, a 2012-es választás republikánus jelöltje, Mitt Romney számára pedig buktatónak bizonyult a bevándorlási téma, rá a spanyol ajkúak mindössze 27 százaléka szavazott, és nem sikerült győznie Floridában, Coloradóban és Nevadában, ahol nagy a spanyolul beszélő kisebbség súlya.

Keddi sajtóközleménye szerint Clinton a fórumon az ország bevándorlási problémáinak „valódi megoldását” sürgeti, és „az állampolgársághoz jutás egyenlő és teljes körű lehetőségét” ígéri. A politikus úgy véli, hogy bármely javaslat, amely hosszú távon nem tenné lehetővé az állampolgárság elérését, csupán „másodrendű státussal” ruházná fel a bevándorlókat.

A volt külügyminiszter kedden egy kerekasztal-beszélgetésen vesz részt egy Las Vegas-i középiskolában, ahol a diákoknak közel hetven százaléka spanyol ajkú és amely mindössze tíz mérföldre fekszik a szerencsejáték-iparban dolgozókat a világ minden részéről vonzó Las Vegas-i kaszinóktól. A nevadai kaszinók mintegy 55 ezer, 167 országból származó alkalmazottját képviselő Culinary Workers Union szakszervezet üdvözölte, hogy Clinton az illegális bevándorlás kérdéseit tűzte napirendjére.

A politikus korábban pártfogolta párttársa, Barack Obama elnök átfogó bevándorlási reformkísérletét, beleértve az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók állampolgársághoz jutásának lehetővé tételét. Clinton támogatta Obama tavaly novemberi bejelentését is arról, hogy megkönnyíti a legalább öt éve már az országban tartózkodó illegális bevándorlóknak az Egyesült Államokban maradást.

A republikánusok közül többen elleneztek egy átfogó, az állampolgársághoz jutás lépéseit részletező reformcsomagot, és úgy vélekedtek, hogy fokozatosan kellene bevezetni az újításokat, és elsőként inkább az amerikai–mexikói határellenőrzést kellene fokozni.

Marco Rubio floridai szenátor – egy kubai bevándorló fia –, aki a republikánus párt színeiben indulna a 2016-os elnökválasztáson, korábban olyan, az amerikai kongresszus alsóháza által elutasított törvényjavaslat társszerzője volt, amely a több millió illegális bevándorlónak egy hosszadalmas procedúrán keresztül tette volna lehetővé az állampolgárság elérését.

Jeb Bush korábbi republikánus floridai szenátor, aki várhatóan ugyancsak versenybe száll az elnökjelöltségért, korábban olyan javaslattal állt elő, amely a hivatalos papírokkal nem rendelkező bevándorlók számára állampolgárság nélküli jogi státust biztosított volna.

Clinton múlt hónapban jelentette be, hogy indul a demokrata elnökjelöltségért. Kampánykörútjának harmadik állomása a Las Vegas-i rendezvény. Az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Nevada az elnökjelöltekről legkorábban szavazó államok egyike.

Kimaradt?