Kínzásra vallottak Nyemcov gyilkosai?

Kínzással vették rá a csecsen gyanúsítottakat arra, hogy vallják be: ők ölték meg február végén Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt - állította Andrej Babuskin, a Kreml mellett működő emberi jogi konzultatív tanács egyik tagja a börtönben tett látogatása után.

Az MTI tudósítása szerint a Polgárjogi Bizottság nevű civil szervezet elnökeként is dolgozó aktivista egy újságíró társaságában látogatta meg  Zaúr Dadajevet, illetve a szintén őrizetbe vett Anzor és Sagit Gubasevet, és rögtön kérte a főügyészséget és a szövetségi nyomozó bizottságot gyanúja ellenőrzésére.  

Babuskinnak az tűnt fel, hogy  keddi látogatáskor számos sérülést fedezett fel Zaúr Dadajev és Anzor Gubasev testén, amelyek az őrizetbe vétel után keletkeztek. A korábban a csecsen belügyi erőknél dolgozó, a csecsen háborúban orosz oldalon harcolt Zaúr Dadajev azt mondta a látogatóinak, hogy a múlt heti letartóztatása után két napot töltött bilincsben, egy vászonzsákkal a fején.

Vallatói közben egész idő alatt azt üvöltötték az arcába, hogy „Te ölted meg Nyemcovot?”, amit ő tagadott, de amikor felajánlották neki, hogy elengedik a vele együtt elfogott régi kollégáját, akkor belement az alkuba, és hétfőn bevallotta, hogy azért szervezte meg Putyin legfőbb politikai ellenfelének tartott Nyemcov meggyilkolását, mert az egyszer negatív kijelentést tett a muszlimokra és az iszlám vallásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?