Végső búcsút vesznek kedden a megölt orosz ellenzéki vezetőtől

Barátai és eszmetársai végső búcsút vesznek Moszkvában Borisz Nyemcovtól, a szombatra virradóra meggyilkolt orosz ellenzéki politikustól, Vlagyimir Putyin elnök egyik legkeményebb bírálójától.

A több lövéssel megölt politikus, volt miniszterelnök-helyettes búcsúztatását kedd délelőtt a Nobel-békedíjas egykori ellenzéki orosz atomtudósról elnevezett Szaharov Központban rendezik meg. Nyemcovot délután a moszkvai Trojekurovói temetőben, a jeles moszkvai személyiségek sírkertjében helyezik végső nyugalomra.

A temetésre külföldi vendégeket is várnak. Az orosz hatóságok ugyanakkor több politikustól megtagadták a beutazást, köztük Bogdan Borusewicztól, a lengyel szenátus elnökétől, aki küldöttség élén vett volna részt a temetésen.

A Nyemcov emlékére rendezett vasárnapi gyászmeneten több tízezren vonultak fel Moszkvában. Az orosz politikus lelövésének kivizsgálását Barack Obama amerikai elnök issürgeti. 

Az orosz ellenzéki  politikus ukrán barátnője, Anna Duricka nem várta meg a keddi temetést hétfőn este elutazott Moszkvából Kijevbe – közölte az ukrán külügyminisztérium. A 23 éves modell néhány órával elindulása előtt egy interjúban azt mondta, egyetlen vágya, hogy hazamehessen Ukrajnába az édesanyjához. „Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam az Oroszországi Föderáció területét. Nem gyanúsított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozás” – tette hozzá. Az orosz nyomozók többször kihallgatták, átkutatták a holmiját, és lefoglalták a mobiltelefonjain található adatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?