Hatalmas tömeg búcsúztatta Nyemcovot

Több tízezren vettek részt a meggyilkolt orosz ellenzéki politikusra emlékező és egyben Putyin-ellenes gyászmeneten.

Az biztos, hogy a rendőrség ötvenezer emberre adott engedélyt a szervezőknek, de természetesen ott is megy a számháború: a rendőrség adatai hétezer emberről szólnak, a szervezők szerint legalább ötvenezerről – írja a HVG.

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője Borisz Nyemcov volt, aki a megölése előtti órákban még arra buzdította az Eho Moszkvi orosz rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen.

A politikus a rádió péntek esti adásában arról beszélt, hogy a vasárnapra meghirdetett, legalább 100 ezer fő részvételével tervezett felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését fogják követelni, és azt, hogy "Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval". Azt is kijelentette, hogy az orosz "válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka". Az orosz RPR-Parnasz párt és a Szolidaritás mozgalom néhai társelnöke a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

Kapcsolódók

Kimaradt?