Szimpátiatüntetések világszerte, készültségben Anglia és a Vatikán

Miközben a franciaországi Longpont közelében rendőrök százai kutatnak át minden négyzetcentimétert, hogy elkapják a párizsi Charlie Hebdo élclap szerkesztőségében történt szerdai mészárlás tetteseit, a világ nagyvárosaiban szimpátiatüntetések zajlanak a sajtószabadság mellett és a vallási fanatizmus ellen. Közben London rendkívüli készültséget rendelt el Anglia Franciországgal közös határátkelőin, mert a tettesek észak fele menekülnek. Készültségben van a Vatikán is, mert az iszlám szélsőségesek kiemelt célpontja a katolikus egyház központja, Róma.

Merényletveszélyre figyelmeztetnek a Louvre-ban

A Louvre-ban fegyveres katonák őrködnek, a bevásárlóközpontokban pedig megmotozzák az emberek csomagjait - mondta el a maszol.ro-nak egy romániai állampolgár, aki éppen szerda reggel, a támadás idején érkezett turistaként a francia fővárosba. Ő készítette ezt a fotót a Louvre bejáratában:

Rendkívüli készültség Rómában

Az olasz hatóságok tovább erősítették a Vatikánvárost övező biztonsági készültséget, amely már eddig is kiemelt volt. Rendkívüli készültség lépett életbe a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren is.

Megerősítették az olaszországi templomok, zsinagógák és vallási iskolák, valamint a diplomáciai képviseletek védelmét a tömegközlekedés biztonságával együtt. Leállították az olasz utcákon szolgáló katonai egységek számának korábban tervezett csökkentését.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint nincsen arra utaló jel, hogy Olaszországban is hasonló terrorista merénylet következhet be. A Vatikán és Olaszország azonban az Iszlám Állam célpontjai között szerepelhet, mivel a szervezet által közzétett videókon többször is elhangzott, hogy Róma meghódítására készülnek.

A Charlie Hebdo következő száma 60 ezer helyett egymillió példányban jelenik meg

A francia média és a Google 250 ezer eurót dob össze annak érdekében, hogy a jövő héten megjelenhessen a Charlie Hebdo szatírikus hetilap. A kevesebb szerkesztő a szokásos 16 oldal helyett egy 8 oldalas kiadványt tud készíteni, abból viszont egymillió példányt visznek az utcára a szokásos 60 ezer helyett. A Guardian egyik szerkesztője arra kérte a világ karikaturistáit, hogy ingyen rajzokkal segítség a kollágák emléke előtt tisztelgő lapszám elkészítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?