Eltűnt gép: kényszerleszállást kíséreltek meg a tengeren?

Eddig összesen nyolc holttestet találtak meg a múlt vasárnap eltűnt gépről. A repülő törzsének még nem akadtak nyomára. Szakértők szerint a gép a felhők fölé próbált emelkedni, de ezt túl lassan tette, ezért esett vissza. Egy másik verzió szerint a kapitány megpróbált kényszerleszállást végrehajtani a tengeren, és csak az után merült el az utasszállító.

Újabb holttesteket találtak az AirAsia légitársaság repülőgépének vasárnapi indonéziai katasztrófáját követően a helyszínen dolgozó mentőegységek, akiknek munkáját nehezíti a rossz időjárás. Csütörtökig nyolc áldozat holttestét találták meg, és közülük kettőt azonosítottak.

Az AirAsia légitársaság 8501-es járataként közlekedő gép vasárnap reggel Surabayából Szingapúrba tartott, a fedélzetén 162 emberrel. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

A gép maradványaira kedden bukkantak rá, ráadásul az esős évszakot kísérő rossz időjárás miatt azt követően is gyakran le kellett állítani a helikoptereket, az erős hullámok pedig a búvárok munkáját nehezítik. A kutatásban részt vevő hajóknak nem kellett megszakítaniuk a munkát. A megtalált holttesteket számozott koporsóban szállítják Surabayába, ahol a hozzátartozóktól vett DNS-minták segítségével azonosítják.

A gép törzsét még mindig keresik

A repülőgép törzsének és fekete dobozainak felkutatásában külföldi - francia és szingapúri - szakértők is részt vesznek. Egy légiközlekedési illetékes, Toos Sanitiyoso szerint egy hétbe is beletelhet, mire megtalálják a repülési adatokat rögzítő berendezéseket.

A géptörzs helyének azonosításában a szingapúri haditengerészet robot mini-tengeralattjárója is részt vesz, valamint egy tengerészeti kartográfiában alkalmazott hajó, továbbá egy - háromdimenziós felvételeket készítő és a fekete dobozok által leadott jeleket érzékelő - speciális vízi jármű. A térségben több tucatnyi búvár áll készenlétben, hogy lemerüljenek, mihelyst megtalálják a gép törzsét. A feltételezések szerint a gép legfeljebb ötven méter mélyen lehet a tenger fenekén, ha ott zuhant le, ahol megszűnt vele az összeköttetés.

A mentők az eddig megtalált roncsok nyomán próbálnak meg eljutni a gép törzséhez, amelyben Geoffry Thomas ausztrál légiközlekedési szakértő szerint az utasok többségének holtteste található.

Kényszerleszállás a tengeren?

A feltételezések szerint a gép a sűrű felhőzet miatt engedélyt kért, hogy a felhők fölé emelkedhessen, de amikor a légiirányítók néhány perc múlva megadták az engedélyt, már nem kaptak választ a pilótáktól. 

Egy - nevének elhallgatását kérő - forrás szerint a pilóták közötti beszélgetés alapján arra lehet következtetni, hogy a gép az emelkedéskor 654 kilométer/órás sebességgel haladt, a szükségesnél 158 kilométer/órával kevesebbel, és visszaeshetett.

Dudi Sudibyo, az Angkasa repülési magazin főszerkesztője szerint a gép feltehetően kényszerleszállást hajthatott végre a tengeren, és csak ezután süllyedt el. A gép indonéz kapitánya, a légierő volt pilótája már 6100 órát repült, a gép pedig novemberben esett át karbantartáson.

Kapcsolódók

Kimaradt?