Durva válaszlépéseket ígér Moszkva Bukarestnek

„Nagyon durva” válaszlépést ígért hétfőn Dmitrij Rogozin a román miniszterelnöknek arra, hogy Victor Ponta szombaton kilátásba helyezte: a román légvédelem elfogó vadászgépeket küld a magasba, ha az orosz kormányfőhelyettes különgépe megpróbál behatolni Románia légterébe.

A fenyegetőzés az orosz kormányfő gorki rezidenciáján hangzott el, ahol Dmitrij Medvegyev a helyetteseivel tárgyalt az orosz küldöttség hétvégi trasznisztriai látogatását kísérő incidensekről. Mint ismert, Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter és több vezető orosz parlamenti politikus társaságában a második világháborús európai hadszíntéren aratott Győzelem napján, május 9-én tett látogatást a szakadár Dnyeszteren túli területen.

Az orosz delegáció különgépe, átrepülve a román légtéren, Chișinăuban szállt le, ám hazatérésüket már megakadályozták a román hatóságok. Rogozin erről szombaton úgy számolt be Twitteren: gépének pilótája arról tájékoztatta, hogy a bolgár és a román légi irányítás azt kérdezte, van-e a fedélzeten tilalmi listán szereplő utas. "Arra készültek, hogy elfogó vadászgépeket küldenek a magasba" – írta a közösségi oldalra.

Hétfőn az incidensekről Rogozin azt nyilatkozta: „ezek után” nincs mit tárgyalni Bukaresttel, az orosz külügyminisztérium válaszlépésekre készül. „Egy dolog egy tiltólistán szereplő személytől megtagadni a vízumot. Az azonban már nem vicc, ha az orosz kormány tagjait szállító gépet a légierők segítségével leszállásra kényszerítik. Reakciónk a lehető legdurvábbak egyike lesz” – idézte az Oroszország Hangja rádió a kormányfőhelyettest.

Rogozin hétfő reggel Twitteren is bírálta Victor Pontát. A román kormányfő ugyanis egy hétvégi tévéinterjúban azt mondta, hogy az orosz politikusnak a provokáló magatartása miatt nincs mit keresnie Romániában. Ponta arról is beszámolt, hogy a bukaresti külüggyel egyeztetve személyesen hozta meg azt a döntést, hogy az EU szankciós listáján szereplő Rogozin ne léphessen be a román légtérbe.

Rogozin átverte a román hatóságokat

Időközben Titus Corlăţean külügyminiszter részleteket árult arról is, hogy a román hatóságok miért nem tartóztatták fel az orosz delegáció különgépét már akkor, amikor Chișinău felé igyekezett. Tájékoztatása szerint a különgép pilótája félretájékoztatta a román és bolgár légi hatóságot, letagadta, hogy tiltólistán szereplő személyek is utaznak rajta.

„Csupán akkor tudtuk meg, hogy az orosz gépen ült Dmitrij Rogozin is, amikor már földet ért Chișinăuban. Visszafele már nem engedtük be a román légtérbe, ez váltotta ki az orosz kormányfőhelyettes heves reakcióját” – jelentette ki Titus Corlăţean hétfő este a Digi24 televízióban.

A külügyminiszter Rogozin korábbi üzeneteire is utalt. Az orosz kormányfőhelyettes ugyanis a hétfői nyilatkozatta előtt, a hét végén Twitteren kétszer is megfenyegette Romániát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?