Jacenyuk töltőtollat kapott a pápától a béke aláírására

Arszenyij Jacenyuk ügyvezető ukrán miniszterelnök szombaton a Vatikánban találkozott Ferenc pápával. Ám kísérői szerint a kelet-ukrajnai helyzet miatt a kijevi vezető még ma hazautazik, nem marad Rómában a vasárnapi szentté avatási ceremóniára.

A Reuters úgy értesült, hogy a pápa egy töltőtollat ajándékozott Jacenyuknak, kifejezve azt a reményét, hogy ezzel írja majd alá a békét. A kormányfő azt válaszolta, hogy ő is ezt reméli.

Közben az orosz határtól mintegy 150 kilométerre lévő Szlovjanszkban az oroszpárti felkelők azzal vádolták meg az EBESZ pénteken lefogott megfigyelőit, hogy valamennyien valójában katonák és a NATO-nak kémkednek.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk kikiáltott „népi” polgármestere közölte, hogy az ukránok fogáságban lévő felkelőkért cserében hajlandók csak szabadon engedni „foglyaikat”. Azt állította, hogy a lefogottaknál pontos katonai térképek voltak, bejelölve a felkelők ellenőrző pontjaival, nyilvánvalóan kémkedni jöttek néhány ukrán katonatiszt társaságában.

A nyolcfős EBESZ-megfigyelő csoportot egy német vezeti. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter még pénteken este felhívta telefonon Szergej Lavrov orosz kollégáját. Az orosz külügyminisztérium szombati közleményében ígérte, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a helyzet megoldására. Ám Kijevet tették felelőssé, mondván nekik kell gondoskodni a megfigyelők biztonságáról.

Szombaton egyébként az ukrán katonai járművek megerősítették Szlovjanszk körbekerítését, de délutánig nem érkezett hír fegyveres összecsapásról.

Az Egyesült Államok és a G7-ek csoport többi országa a washingtoni Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közös közleményben újabb gazdasági és pénzügyi szankciókat helyeztek kilátásba Oroszország ellen, ha csak addig nem történik gyökeres fordulat Moszkva magatartásában Kelet-Ukrajna vonatkozásában.

Washington szerint Moszkva nem tett semmi érdemlegeset az egy héttel ezelőtti genfi megállapodás megvalósulásáért, nem gyakorolt nyomást a majd tíz kelet-ukrajnai városban az ottani oroszbarát fegyveresekre, hogy hagyják el a megszállt intézményeket és rendőrségi épületeket.

A brit Reutersnek névtelenül nyilatkozó források szerint az Egyesült Államok orosz vállalatokat is büntető intézkedésekkel sújt majd. Az Európai Unió pedig azt fontolgatja, hogy 15 olyan személyre vetnek ki szankciókat, akikről úgy vélik, felelősek az ukrajnai válságért.

Kimaradt?