Párizsban és Berlinben is bekérették az ukrán nagykövetet

Előbb Párizsban, majd Berlinben is bekérették az ukrán nagykövetet, hogy ismertessék velük az Európai Unió motorjának számító két ország álláspontját a ukrán belpolitikai helyzettel kapcsolatban.

A német külügyminiszter közli majd Pavel Klimkin nagykövettel, hogy a Berlin sürgeti a kijevi tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak azonnali leállítását és a szabadságjogokat korlátozó törvények felülvizsgálatát - mondta a szóvivő. „Elvárjuk az ukrán nagykövettől, hogy ezt az üzenetet juttassa el haladéktalanul a kormánynak, az államfőnek és a miniszterelnöknek" - tette hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=jrZcAsPKK74&feature=share

A német kormány a napokban többször tiltakozott az ukrán kormánynál a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt. Angela Merkel kancellár csütörtökön telefonon közölte Viktor Janukovics ukrán elnökkel, hogy élesen elítéli a kijevi erőszakos cselekményeket, és felszólította az államfőt, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel.

Ugyancsak pénteken Laurent Fabius francia külügyminiszter a hivatalába kérette pénteken az ukrán nagykövetet, hogy Franciaország elítélje a kijevi tüntetésekkel szembeni fellépést. „Utasítottam a külügyminisztériumot, hogy kéressék ma be Ukrajna franciaországi nagykövetét, a gesztus arra szolgál, hogy megmutassa Franciaország felháborodását" - mondta a francia diplomácia vezetője az I-télé hírtelevíziónak Davosban, a Világgazdasági Fórumon. "Ami az ukrán miniszterelnököt (Mikola Azarovot) illeti, a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy az elmúlt napokban nem jeleskedett, hiszen látható volt, hogy tűzparancsot adtak ki a tömegre, ami természetesen elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a külügyminiszter. Fabius a helyzetet "nagyon nehéznek" nevezte, s párbeszédre kérte Viktor Janukovics elnököt és az ellenzék képviselőit. "Külön kapcsolatban állok (Vitalij) Klicskóval, aki az ellenzék egyik legjelentősebb vezetője" - tette hozzá. A francia politikus bírálta az elmúlt napokban Ukrajnában elfogadott törvényeket. "Nagyon korlátozóak, és remélem, módosítják azokat. Muszáj a párbeszédnek helyreállnia" - fogalmazott Fabius.

A november óta tartó kijevi tüntetések - amelyek az EU-szerződéssel kapcsolatos döntés miatti tiltakozásokkal indultak - vasárnap erőszakba torkolltak, radikális tüntetők többezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel. Az utóbbi napokban erőszakossá vált tüntetéseken a hatóságok szerint két, a tüntetők szerint öt demonstráló vesztette életét.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amely korlátozta a gyülekezés és a szólás szabadságát, s a bírálók szerint egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.

Kimaradt?