banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Meggyilkoltak egy iráni atomtudóst Teherán közelében

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst pénteken Teherán közelében – erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint „terroristák” egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak. A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe, és kórházba szállítása után „mártírhalált” halt – írták.   

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy több támadóval is végeztek a merényletet követően.     Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez, bizonyítékokat azonban nem mutatott be.  Továbbá Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik „meg fogják bánni tetteiket”.

„A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napjaiban a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani” – írta a Twitteren. Mohammad Bagerí iráni vezérkari főnök leszögezte a mikroblogon közzétett üzenetében, hogy „szörnyű megtorlás” vár a felelősökre, addig nem nyugszanak, amíg el nem kapják az elkövetőket. 

A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon. A Farsz iráni hírügynökség szerint Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében van.    

Az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója péntek délután ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a merénylet felelőseire, akik „meg fogják bánni tetteiket”. Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője korábban tagadta a merényletről szóló híreket, kiemelve, hogy „atomtudósaink mindannyian jól vannak”, azonban később a külügyminisztérium megerősítette a támadás tényét.    

2010 óta több iráni atomtudóst is megöltek. Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja a merényletek kitervelésével, aláhúzva, ily módon akarják akadályozni az ország nukleáris programjának végrehajtását.

Izrael nem válaszolt a vádakra

Izrael hivatalosan nem felelt a magas rangú iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatos iráni vádakra – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken. Izrael nem válaszolt a teheráni gyilkossággal kapcsolatos jelentésekre és a vádakra, amiben szerepe lehet annak is, hogy a szombati ünnepnap beköszönte után érkezett az atomtudós megölésének a híre, amikor politikusok ritkán nyilatkoznak. 

Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta: „Ne feledjék ezt a nevet”. Nem sokkal a merényletről szóló jelentések közzététele után Netanjahu miniszterelnök közzétett egy videót, amely részletesen leírta az e héten végzett munkáját, és hozzátette: „Nem árulhatok el mindent”. 

Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merénylet-kísérletet, és azóta bujkálva élt. Nevét 2018-ban említette Benjámin Netanjahu, amikor leleplezte az iráni atomarchívumot, melynek tartalmát Izraelbe szállították. Két évvel ezelőtti beszédében az izraeli kormányfő felidézett egy dokumentumot, amelyben Farizadét idézte: „A fő cél az iráni nukleáris program befejezésének bejelentése, miközben ez a különleges tevékenység 'tudományos ismeretek fejlesztése' címszó alatt zajlik”.

Izraeli ismeretek szerint Mohszen Farizade 2003-ig az iráni nukleáris program alapját képező projektet vezette, majd nukleáris fejlesztéssel foglalkozott a teheráni védelmi minisztérium égisze alatt. Az iráni média ritkán említette meg név szerint Farizadét. 2007-ben a Mehr hírügynökség arról számolt be, hogy Farizade a védelmi minisztérium alatt működő fizikai kutatóközpontban dolgozó tudós. Más iráni sajtóorgánumok az évek során „tudományos szakértőnek” nevezték, s megemlítették a nukleáris programhoz való hozzájárulását és biztonsági munkáját. 

Irán soha nem engedélyezte a kérések ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei kihallgathassák Farizadét, arra hivatkozva, hogy akadémikus tudós, aki Teherán egyik legnagyobb egyetemén ad elő. 

A Háárec szerint amerikai jelentések, köztük a CIA jelentése azt állította ifjabb George Bush kormányzása idején, hogy Farizade oktatói tevékenysége fedősztoriként szolgál. 2008-ban nevét felvették azon iráni tisztviselők listájára, akiket az amerikai kormányzat gazdasági szankciókkal sújtott.

Izraelt régóta azzal gyanúsítják, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt megkezdte iráni nukleáris tudósok célzott kivégzését. Legalább négy tudós vesztette életét 2010 és 2012 között – Teherán szerint – egy merényletprogram részeként, amelynek célja az atomenergia-program ellehetetlenítése volt. Irán 2012-ben felakasztott egy embert a gyilkosságok miatt, azt állították róla, hogy kapcsolatban áll Izraellel.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kimaradt?