Paradicsomdobálás, paprikaspray: többen megsérültek a bulgáriai kormányellenes tüntetéseken

Több ezren tüntettek szerdán Szófiában a parlament épülete előtt az új ülésszak kezdetén, a kormány lemondását követelve. A Nagy Népfelkelés jelszóval felvonuló, bolgár nemzeti zászlókat lengető tüntetők akadályozták a ki- és bejárást a parlamentbe, tojással, almával, paradicsommal és 500 eurós bankjegyek utánzataival dobálták az épületet.

Tisztségviselők szerint palackokat és macskaköveket is hajigáltak a rendvédelmi szervek tagjaira, miközben próbáltak áttörni a kordonon.

Értesülések szerint a tiltakozók és a rendőrök egyaránt használtak paprikasprayt. Tizenhat sérültet szállítottak szófiai kórházakba. Nyolc embert előállítottak.

 

A tüntetők korrupcióval vádolják a bolgár vezetést, és azt vetik a szemére, hogy az oligarchák érdekében tevékenykedik. A baloldali Rumen Radev elnök korábban lemondásra szólította fel Bojko Boriszov miniszterelnök jobboldali kormányát. „Nincs más kiút ebből a bizalomvesztésből” – hangoztatta az államfő.

Bulgáriában 56. napja folynak kormányellenes tüntetések, amelyek résztvevői a kormány és Ivan Gesev főügyész távozását követelik. A parlament előtt tiltakozók azt hangoztatják, hogy a kormány lemondásáig az épület előtt maradnak .

A következő parlamenti választás márciusban esedékes Bulgáriában. Boriszov kedden kijelentette, hogy kormánya folytatja munkáját. A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a másfél hónapja tartó tüntetések ellenére megőrizte népszerűségét egy friss közvélemény-kutatás szerint. A párt jelenleg támogató aláírásokat gyűjt az általa javasolt új alkotmány tervezetének vitájához.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?