Több száz romániai turista rekedt a bolgár–görög határon

„Elbeszéltek” egymás mellett a román és a görög hatóságok, és ennek esett áldozatául több száz romániai turista, aki Görögországba indul nyaralni, és hétfő hajnal óta a kulatai bolgár–görög határátkelőhelyen várakozik.

A koronavírus-járvány elleni óvintézkedések fokozatos feloldásával Görögország június 15-től kezdte fogadni a romániai vendégeket is. Ennek hírére sokan indultak útra – korábbi vagy friss foglalásaikat kihasználva –, de a bolgár–görög határátkelőhelyen kellemetlen meglepetés érte őket: a hellén határrendészek hétfő délig nem hajlandók beengedni őket az országba.

A Digi24 hírtelevízió egyik nézője telefonon azt mesélte a tévének, hogy indulás előtt a román határrendészet azt mondta, bátran induljanak el, mert hétfőn nulla órától beléphetnek Görögországba. „Mi hajnal fél ötkor értünk ide, és azt mondták, hogy 12-ig nem engedhetnek át a határon, mert náluk csak akkor kezdődik a nap. Az elsők között jöttünk, közel vagyunk a határhoz, de mögöttünk legalább tíz kilométeres sor torlódott fel” – mondta, elpanaszolva azt is, hogy zárva vannak az illemhelyek és a büfék is, így még vizet, kávét, élelmet sem vásárolhatnak maguknak.

A romániai turistáknak azért kell Bulgárián áthaladniuk, mert Észak-Macedónia csak június végén nyitja meg határait a tranzitforgalom előtt, így annak, aki Görögországba indul, alternatív útvonalat kell választania.

 

(Nyitókép: Kocsisor a bolgár–görög határon | Forrás: digi24.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?