A román a világ 25. legkomplexebb gazdasága a Harvard egyetem kutatói szerint

Közel másfél évtized alatt 13 helyet léptünk előre, azonban még messze le vagyunk maradva a 9. helyen álló Magyarországtól.

A termelés és az export sokszínűsége alapján a gazdaságok komplexitását vizsgáló tanulmányt tett közzé az amerikai Harvard egyetem Atlas of Economic Complexity címmel. A tanulmány 133 országot rangsorol gazdaságuk komplexitása szerint, Románia a 25. helyen áll. Az elemzés során a Harvard szakemberei a következő gazdasági ágazatokat vették górcső alá: szolgáltatások, textilipar, mezőgazdaság, ásványok, fémek, vegyipar, ipari berendezések, gépkocsik és más járművek, elektronikai termékek.

Ez előkelő helyezésnek számít, jobbnak, mint amire más, 2018-as gazdasági mutatók alapján számítani lehetne. Az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) alapján Románia a világ 45. leggazdagabb országának számít, míg a kivitel értékének a tekintetében a 40. helyen állunk.

„Románia gazdasága komplexebb, mint amire első látásra következtetni lehetne, ezért arra számítunk, hogy 2028-ig a GDP átlagban évi 3 százalékkal fog nőni” – vélik a tanulmány szerzői. A neves amerikai egyetem szakemberei szerint „gyorsabban növekednek azon gazdaságok, amelyek komplexitása nagyobb, mint az általános fejlettségi szintjük. (…) Románia esetében az export legfontosabb elemét közepes és nagy komplexitású termékek alkotják, gépjárművek és elektronikai termékek. (…) A román gazdaság strukturális változáson ment keresztül, fejlődtek a nagy termelékenységű ágazatok. Az utóbbi öt évben a kivitel növekedésében fontos szerep jutott a szolgáltatásoknak, ami globális szinten egy nagyon dinamikusan fejlődő ágazat”.

Lengyelország mögött, Spanyolország előtt

A Harvard egyetem tanulmánya szerint Japán rendelkezik a világ legkomplexebb gazdaságával, exportjának meghatározó elemei az informatikai és telekommunikációs termékek, a gépjárművek, a turizmus és a szállítás. A távol-keleti szigetországot Svájc és Dél-Korea követi, megelőzve Németországot és Szingapurt. Némileg meglepő módon az első tízbe nem került be az USA (11.), Nagy-Britannia, Ausztrália, Franciaország és Kanada. Az elemzés szerzői szerint ez annak a következménye, hogy a fejlett gazdaságok termelésük jelentős hányadát magas költséghatékonyságú országokba telepítik.

A világ legnagyobb exportőrének számító Kína a 18. helyen áll. Bekerült ugyanakkor a Top 10-be Ausztria, Csehország, Svédország, Magyarország és Szlovénia. Magyarország legfontosabb kiviteli termékei a tanulmány szerint a gépkocsik, a gépkocsi alkatrészek, az idegenforgalom és a szállítás. Az egykori szocialista országok közül Lengyelország (23.) előttünk, Bulgária (41.) azonban mögöttünk áll, s megelőzzük Spanyolországot is.

2005-ben Románia még csak a 38. helyen állt, a nagy előrelépés annak az eredménye, hogy az elmúlt időszakban 62 termékkel bővítette kiviteli palettáját. A nálunk lényegesen komplexebb gazdasággal rendelkező Ausztria és Magyarország, a Harvard elemzői szerint csupán 19 új termékkel színesítette az exportját.

A gazdaságok komplexitását vizsgáló tanulmány első alkalommal 2007-ben jelent meg, a világ egyik vezető tudományos folyóiratában, a Science-ben. A szerzők együttműködtek többek között a világhírű, erdélyi származású tudóssal, a hálózatkutató Barabási Albert Lászlóval.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?