Hírességek a Le Monde-ban: nem szabad visszatérni a korábban megszokott normalitásba

Kétszáz világhíres művész és tudományos szakember - többi között Madonna, Robert de Niro, Isabelle Adjani,Yann Arthus-Bertrand és Tarr Béla - nemet mond "a visszatérésre a normalitásába" a koronavírus-járvány után a Le Monde című francia napilapban szerdán közzétett felhívásukban, amelyben a fogyasztói társadalom radikális átalakítását sürgetik.

"Elképzelhetetlennek tűnik számunkra a visszatérés a normalitásba" - írták a hírességek a Juliette Binoche francia filmszínésznő és Aurélien Barrau francia asztrofizikus által kezdeményezett felhívásukban. Az aláírók között szerepel Robert de Niro, Jane Fonda, Cate Blanchett, Adam Driver, Javier Bardem, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Monica Bellucci, Guillaume Canet, Jean-Louis Trintignant színészek, Madonna, Angele, Sting, Benjamin Biolay énekesek, Bob Wilson, Thomas Ostermeier, Peter Brook színházrendezők, Tarr Béla, Alejandro Gonzales Inarritu, Pedro Almodovar, Wim Wenders, Bertrand Tavernier filmrendezők, Yann Arthus-Bertrand fotóművész, és olyan Nobel-díjasok, mint James Peebles fizikus vagy Muhammad Yunus közgazdász.

Úgy vélik, hogy a Covid-19 fertőzés "tragédia", ugyanakkor a válság alkalmat teremt arra, hogy "szembenézzünk a lényeges kérdésekkel, miután rendszerszintű problémáról" van szó. "A jelenlegi ökológiai katasztrófa egy meta-válságból fakad, miután a fogyasztás magának az életnek, a növényzet, az állatok és az emberek egy nagy része életének megtagadásáig vezetett minket. A környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, a természetes fajok elpusztítása töréspont felé sodorja a világot" - hangsúlyozták az aláírók, akik "ünnepélyesen arra kérik a döntéshozókat és az állampolgárokat, hogy hagyjanak fel a még mindig meglévő tarthatatlan logikával, és kezdjenek el végre a célok, az értékek és a gazdaságok mélyreható újraalapításán dolgozni". "Radikális átalakításra van szükség minden szinten" - hívták fel a figyelmet, amely szerintük "tömeges és határozott elköteleződés nélkül nem valósulhat meg, miután a kérdés legalább annyira szól az emberi méltóságról és koherenciáról, mint a túlélésről.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?