banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egyezségre jutott Izrael és a Hamász a határ menti erőszak megfékezéséről

Egyezségre jutott Izrael és a palesztin Gázai övezetet uraló Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap - jelentette az izraeli média pénteken.

A megbeszéléseken közvetítő egyiptomi biztonsági szakértők közölték a megállapodás létrejöttét a Londonban megjelenő, Al-Hajat című - arab nyelvű - újsággal, s az izraeli lapok ennek alapján ismertették a hetek óta tartó tárgyalások eredményét, amelyet nem tűzszünetnek, hanem csak "köztes egyezségnek" tekintenek a felek.

Az értesülések szerint az egyiptomiak az utóbbi napokban Tel-Aviv, Gáza és Rámalláh között közvetítve elérték, hogy a Hamász megígérte: véget vet a határ menti tüntetéseken az erőszakos cselekményeknek, vagyis a gyújtópalackok és a kövek dobálásának, a kerítés megrongálásának és az Izraelben tüzeket okozó "sárkányeregetésnek", de továbbra is demonstrálhatnak az Izraelt az övezettől elválasztó kerítés közelében.

Cserébe Izrael több kilométerrel kiszélesíti a Gázai övezet tengeri halászati zónáját, megengedi az üzemanyag beszállítását, hogy a lakosságnak az eddigi napi négy helyett több órán át tudjanak elektromos áramot szolgáltatni, és lehetővé teszi az ENSZ infrastruktúrát fejlesztő építkezéseinek folytatását.

A Ciszjordániát vezető és a gázai Hamásszal ellenséges viszonyban lévő Palesztin Hatóságnak (PH) a könnyítések elfogadásáért cserébe megígérték az egyiptomi közvetítők - írja a sajtó -, hogy helyreállítják a PH intézményeit a Gázai övezetben, kiterjesztendő annak felügyeletét erre a palesztinok lakta területre is.

A Palesztin Hatóság a Hamász elleni nyomásgyakorlás eszközét látja a gazdasági blokád fenntartásában, s ennek részeként a gázai fizetések visszatartásában, illetve az Izrael és a Hamász között megszülető gazdasági megállapodások megakadályozásában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?