Választási retorika ez, vagy valóban megfenyegették a Hamászt?

Súlyos katonai csapással fenyegette meg az izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamászt kedden - közölte a helyi média. 

"Izraelnek el kell döntenie, hogy háborút kezd-e Gázában, mert csak ezzel tudja teljesen felszámolni a határ menti erőszakot" - mondta a gázai fegyveres erőknél tett keddi látogatásán Avigdor Liberman a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint. A lap szerint szerdán vitatja meg a Gázai övezet biztonsági kérdéseit az izraeli kabinet, és ekkor kell elhatározniuk egy újabb, komolyabb katonai csapás esetleges végrehajtását.

"Nagyon világos az álláspontom, komoly csapást kell mérnünk a Hamászra, ez az egyetlen útja az erőszak nullára, vagy közel nullára mérséklésének" - mondta Liberman, aki szerint az erőszak kiszélesedésének árán is fel kell számolni a már fél éve tartó, naponta ismétlődő zavargásokat a Gázai övezet határán.  "Miután lehetővé tettük az ENSZ számára az üzemanyag beszállítását, csak fokozottabb erőszakot kaptunk" - mondta a védelmi miniszter. 

"Elértünk a határvonalhoz, eljött a döntéshozás ideje"- tette hozzá.  "Nem az a fontos, hogy mit mondanak héberül vagy angolul, hanem az a fontos, amit arabul mondanak"- utalt Jahíje Szinuár Hamász-vezető két héttel ezelőtti, az izraeli médiának adott, a békés megoldásról szóló nyilatkozatára. Liberman kiemelte, hogy Izrael mindent megtett az erőszak kiterjedésének megakadályozására.

Ez csupán választási retorika?

A Jediót Ahronót című újság elemzője, Ron Ben Jisáj a ynet című honlapon közölte, hogy a legkésőbb jövő novemberben esedékes parlamenti választások miatt, a választási retorika részeként jelent meg a harciasabb hangvétel a Hamásszal szemben.

Ben Jisáj szerint sem a hadvezetés, sem a politikai irányítók nem szeretnének súlyosabb konfliktust a gázai határnál a jelenleginél, de a választások miatt ezt nem mondják ki nyíltan, sőt türelmük közelgő elvesztését adják hírül, noha nem gondolják, hogy előnyösebb helyzetbe kerülne az ország egy újabb gázai háború révén.

A kerítés kétharmada már elkészült

Az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradójának riportsorozata az utóbbi napokban első alkalommal bemutatta a Gázai határ mellett épülő új védelmi rendszert, amely elkészülte után - várhatóan egy év múlva - egészen új helyzetet teremt a határon.  A föld alatt több tucat méter mély, érzékelőkkel ellátott védelmi betonfalat készítenek, amely megakadályozza a gázai támadó alagutak Izraelbe fúrását, és a föld felett is olyan kerítést húznak fel, amely szinte lehetetlenné teszi a behatolást Izraelbe.

A tévé katonai szakértői szerint a Hamász és a többi gázai terrorszervezet felmérte a készülő védelmi rendszer jelentőségét, és abbahagyták a föld alatti építkezéseket, noha évek óta elsősorban föld alatti folyosók ásásába csatornázták az övezet anyagi erőforrásait.  A március vége óta tartó határ menti zavargások legfőbb célja az izraeli építkezések akadályozása, a munkagépek megrongálása, ezért mozgósít péntekenként tízezreket a határhoz a Hamász.

Ugyanakkor az izraeli hadsereg eddig képes volt biztosítani az éjjel-nappal, több ezer dolgozóval folyó munkálatokat, noha egy esetleges háború elodázná az építkezést.

Izrael 2017 nyarán kezdte a 65 kilométer hosszú határszakaszon, saját területén a világon egyedülálló mélységű és biztonságú kerítés építését, amelynek már mintegy harmada elkészült. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?