Putyint idézve fenyegeti Romániát a bukaresti orosz nagykövetség

Romániát fenyegető közleménnyel reagált Oroszország bukaresti nagykövetsége Mihai Fifor védelmi miniszternek arra az utóbb pontosított nyelvbotlására, amely szerint a deveselui amerikai katonai bázist ballisztikus (tehát támadó) rakétákkal szerelték fel.

„Tegnap talán még nem tudták a Románia szóban forgó vidékén (a deveselui amerikai bázis közelében – szerk. megj.) élő emberek, hogy milyen célkeresztben lenni, de ma meg kell tennünk bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy megvédjük Oroszország biztonságát” – olvasható a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalára feltöltött közleményben, amely Vlagyimir Putyin államfő 2016. májusában elhangzott nyilatkozatát idézi.

Az állásfoglalás szerint Románia „struccpolitikát” folytat ebben a kérdésben. Azaz figyelmen kívül hagyja azt a körülményt, hogy az amerikai elfogórakéták jelenléte Oroszország határainak közelében potenciális fenyegetést jelent Oroszországra, és ellentmond több nemzetközi szerződéssel.

A nagykövetség közleménye a továbbiakban ismét idézi az orosz elnököt, aki a deveselui bázissal kapcsolatban már 2016 májusában kifejtette: az ütegekre felszerelt elfogórakéták bármikor könnyedén támadó harci eszközökkel helyettesíthetők. „Csak a szoftvereket kell kicserélni ehhez. És a romániaiak ezt nem is fogják tudni” – fogalmazott két éve Vlagyimir Putyin.

Mihai Fifor védelmi miniszter egy három napja adott interjújában elhangzott, Romániában nagy politikai vihart keltő bakiját kijavítandó csütörtökön is kihangsúlyozta, hogy Romániában nincsenek ballisztikus rakétái az amerikai rakétaelhárító rendszer támaszpontjául szolgáló dél-romániai Deveselun. Elszólása miatt, amely támadó fegyverzet jelenlétére utalt, az ellenzék azonnal lemondását követelte, hiszen azzal azt a vádat támasztotta alá, hogy a Romániába telepített rakétavédelmi rendszer Oroszországot fenyegeti.

Kapcsolódók

Kimaradt?