banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Brit védelmi miniszter: Romániát nem hagyják magára NATO-szövetségesei

Természetes, hogy Romániát foglalkoztatja az orosz katonai tevékenység a Fekete-tenger, az Azovi-tenger, Ukrajna és Moldova térségében, de Románia nem marad magára ezekkel a növekvő problémákkal szemben - hangoztatta Gavin Williamson brit védelmi miniszter csütörtökön Bukarestben.

Román kollégájával, Mihai Fiforral közösen tartott sajtóértekezletén Williamson rámutatott: Románia kulcsfontosságú szerepet játszik a NATO-ban, területén ballisztikus rakéták elhárítására szolgáló rendszer működik. A brit védelmi miniszter országa és a NATO szolidaritásáról biztosította vendéglátóját. Megjegyezte: a NATO minden irányból növekvő kihívásokkal szembesül, Nagy Britannia például az Atlanti-óceán északi részén észlelte az orosz tengeralattjárók fokozódó tevékenységét.

Fifor Oroszország politikai és katonai "agresszivitásáról" beszélt, úgy vélte: Moszkva "militarizálni" akarja a Fekete-tenger térségét, hibrid taktikával, az úgynevezett "befagyott konfliktusok" felmelegítése révén próbálja destabilizálni a volt szovjet államokat és a szomszédos szövetséges országokat. Ilyen körülmények között a NATO-nak összehangoltan és egységesen kell fellépnie, hogy garantálni tudja a Fekete-tenger térségének biztonságát - hangoztatta a román védelmi miniszter.

Fifornak ismét magyarázkodnia kellett

Fifor egy két napja adott interjújában elhangzott, Romániában nagy politikai vihart keltő bakiját kijavítandó csütörtökön is kihangsúlyozta, hogy Romániában nincsenek ballisztikus rakétái az amerikai rakétaelhárító rendszer támaszpontjául szolgáló Deveselun. Elszólása miatt, amely támadó fegyverzet jelenlétére utalt, az ellenzék azonnal lemondását követelte, hiszen azzal azt a vádat támasztotta alá, hogy a Romániába telepített rakétavédelmi rendszer Oroszországot fenyegeti.

Williamson és Fifor csütörtökön a Fekete-tenger partvidékén található Kogălniceanu legitámaszpontot is felkeresi, ahol májustól augusztus végéig a brit légierő négy Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgéppel - a román légierő gépeivel közösen - teljesít járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?