banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

A védelmi miniszter lemondását követeli az ellenzék

Több ellenzéki politkus a védelmi miniszter lemondását követelte szerdán, miután Mihai Fifor tévedésből arról beszélt az egyik hírtelevízióban, hogy a deveselui katonai bázis ballisztikus rakétákkal van felszerelve. 

„Fifornak tudnia kellene, hogy ezen a szinten nem lehet játszani a szavakkal. Óriási különbség van egy elfogórakéta és egy ballisztikus rakétabázis között. Románia egy védekező és nem egy támadó rendszernek ad otthont. A Fifor nyilatkozta csak megerősíti a moszkvai propagandát, amely támadónak szeretné beállítani a deveselui létesítményt” – nyilatkozta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta: „Mihai Fifor védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a deveselui bázison ballisztikus, azaz támadó, és nem elfogó, azaz védekező rakétáink vannak. Egy nyilatkozat, amely felelőtlenségében igazolja Oroszország háborús retorikáját Románia és a NATO ellen”.

Traian Băsescu volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora úgy fogalmazott, hogy „nem gondolta volna", hogy valaki Petre Daea mezőgazdasági miniszternél Románia számára ártalmasabb megjegyzést tud tenni, de Fifornak sikerült. „Nem többet és nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Deveselun Romániának ballisztikus rakétái vannak. Ezzel alátámasztja Vlagyimir Putyin, Szergej Lavrov és Szergej Sojgu gyakori érvelését, akik hitelteleníteni akarják a deveselui valóságot, ahol nem támadó, hanem védelmi rakétabázis működik” – nyilatkozta Băsescu.

Az ellenzéki politikusok valamennyien egyetértenek abban, hogy ezek után Mihai Fifornak le kell mondania. Mihai Fifor kedd este beszélt a deveselui rakétabázisról és a román–orosz viszonyról az Antena 3 televízióban.

Szerdán a védelmi miniszter azt nyilatkozta a Digi 24 televízióban, hogy soha nem mondana olyat, hogy Deveselun ballisztikus rakéták vannak, és hogy az egész „egy értelmezési hiba”. „Nem hiszem, hogy valaki is azt nyilatkozhatná, hogy Deveselun ballisztikus rakéták vannak. Én a tegnap este azt mondtam, hogy a deveselui bázis, vessző, amely ballisztikus rakétákkal foglalkozik, és semmi esetre sem azt, hogy Deveselun ilyen rakéták vannak. Valószínűtlen, hogy én ne tudnám, hogy mi van Deveselun, hogy ne tudnám, hogy ott valóban elfogórakéták vannak, és hogy miként működik a bázis. Egy megértési, egy kommunikációs, legrosszabb esetben egy értelmezési hiba volt' – szögezte le a védelmi miniszter a Digi 24 televízióban.
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?