Gerlóczy Márton öngyógyító célból írta meg a Fikció-sorozatot 

Fikció 1. – A katlan és Fikció 2. – Az örvény címekkel jelent meg Gerlóczy Márton regénytetralógiájának első két része a közelmúltban, a Scolar kiadó által gondozott önéletrajzi regényfolyamot a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is bemutatták, amely során Darida Benedek szerkesztő beszélgetett Gerlóczy Mártonnal a Bánffy-palota színpadán. 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi KönyvhétA kolozsvári könyvheti események egy ideje egybeesnek a budapesti könyvhéttel, amely érdekes konkurenciahelyzetet generál, illetve több magyarországi szerző és fellépő is részt vesz az erdélyi eseményen: milyen viszonya van tehát Gerlóczynak Kolozsvárhoz azon kívül, hogy Áprily Lajos dédunokája?  Több szálon fogott hozzá a szerző a családi kötelékek kibogozásához, így messziről indított: elmondása szerint nem tekinti az első, nagy példányszámban eladott kötetét, az Igazolt hiányzást sikerkönyvnek, mert a későbbiekben betiltatta, mivel időközben az ott felbukkanó apa-tinédzserkorú gyerek konfliktus okafogyottá vált a szerző valódi apja kilétének felfedezésekor.  

Gerlóczy Márton Váczi Mártonként született, kisgyerekként elveszti az apját, aztán 11 éves korában kiderül, hogy akit gyászolt, nem a vér szerinti apja volt. „Erről szól a Fikció, az én életem kitalált, az anyám által kitalált dolog, és tinédzserkoromban nem az apámat kellett megismernem igazán, hanem egy idegent” – mondta el a szerző. Hozzátette azt is, hogy néha jó lenne egyszerűbb történeteket elmondani, mindenki más számára kézenfekvőbb volna, mert így sosem tudja, valójában honnan kezdjen bele. A regényfolyamot négyrészesre tervezi, jelenleg a harmadik köteten dolgozik.  

„Azért írtam ezt a könyvet, hogy vele meggyógyítsam magamat” – vallotta be a szerző. Eleinte, még a történet kibogozását megelőzően ő maga is kissé belezavarodott, hogy ő és a regény azonos nevű főszereplője kicsoda és micsoda, főként azért is, mert egy regényt eleve fikciós szövegként határozunk meg, ő azonban ironikusan adta saját élet-és családtörténetének ezt a címet. Az anyai ágon már felkutatta a családfa történetét, ez volt a tisztább – anyai ágon rokona Áprilynak. Az apai ág történeti kutatásának tárgya a sok névváltoztatás és kaland volt, amit levéltárból és más rokonok segítségével tudott felfedni.  

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?