Történetek a varázsdobozból – papírszínház az Ünnepi Könyvhéten

A farkas és a hét kecskegida és a Huzatsárkány a várban című papírszínház-meséket adta elő szombat délután a budapesti Dávid Ádám a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

Varázsdoboz? Bőrönd? Boríték? Várkapu? Mihez hasonlít ez?” – kérdezte a gyerek és felnőtt résztvevőktől, mielőtt felfedte volna, mit is rejt a papírszínház-keret.

A szerző fotói

Végül kinyílt a doboz, felgördült a függönyt és elkezdődött A farkas és a hét kecskegida meséje papírszínházas előadásban, azaz a keretből sorban kihúzott képeken követhette a közönség a történetet. A mese szövege a képek hátán olvasható, de nemcsak a képek beszéltek, zoknibábokkal is megjelenítette az előadó a szereplőket.

Papírszínház Japánból

A papírszínház egy különleges színházi élményt nyújt, ami leginkább a diavetítéshez szoktak hasonlítani, csak itt nincs szükség áramra. Maga a műfaj japán eredetű, ott már a 8-ik század óta létezik a kamishibai – azaz papírszínház – korábbi formája, majd az 1920-as években vált népszerű történetmesélési formává. Európában a ‘70-es években indult hódítóútjára. Magyarországra a Csimota Kiadó révén került 15 éve, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend óvodákban, könyvtárakban.

Dávid Ádámot Magyarország-szerte rendszeresen hívják papírszínház-előadásokat tartani. Az előadó egyébként író, költő, az ifjúságnak írt regényei, képregényei, meséi, versei, drámái jelentek meg 2010 óta.

Az Ünnepi Könyvhéten a második meséje a saját szerzeménye volt Huzatsárkány a várban címmel. Itt papírbajusz és papírkakas kiegészítők tették színesebbé az előadást. Dávid Ádám a mesélés végén műhelytitokként elmondta: az alap a laphúzás és mesélés, de lehet ezt tovább „turbózni” bábokkal, papírból kivágott kiegészítőkkel.

A gyerekek is kipróbálták

Az esemény végén, ki lehetett próbálni a laphúzást, mesélést is, majd kézműves-foglalkozásokon színezhették ki a Huzatsárkány a várban mesében szereplő sárkányt, és készíthették a mese szélkakasát papírból. Dávid Ádám arra is bátorított mindenkit, hogy bátran próbálja ki otthon is ezt a műfajt.

Papírszínház-előadást vasárnap délelőtt is láthatnak még az érdeklődők 11 órától a Bánffy-palota Tonitza-termében szintén Dávid Ádám előadásában. A Visszajött a répa című mese a legkisebbeknek is szól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?