Utcára kerül egy Kolozs megyei üzem több száz dolgozója

Az orosz tulajdonos a több mint 100 éve alapított aranyosgyéresi drótgyár bezárására készül.  

Kollektív leépítést hajt végre az arantosgyéresi Industrial Steel Wires, írja az economedia.ro. A cég 300 dolgozó elbocsátására készül, amiről már tájékoztatta a Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőséget.A drót az üzem fő terméke | Fotó: iswct.ro

A vállalat dolgozóit tömörítő Dróitipari Szakszervezet memorandumot jutatott el a kormányhoz, melyben sürgős állami támogatást sürget a kohászat számára. Az érdekvédelmi szervezet szerint 2023 második félévében sokat romlott az ágazat helyzete. Ennek a fő okát az értékesítési nehézségek jelentik, Ukrajnából ugyanis olcsóbban érkeznek konkurens termékek az Európai Unióba.

Az aranyosgyéresi drótgyárat 1920-ban létesítették. A rendszerváltást követően előbb egy svájci cég, majd pedig az orosz Mechel tulajdonába került. 2013-ban a vállalat fizetésképtelenné vált. 2020-ban a vállalat aktívumait az Industrial Steel Wires vette át. Ennek tulajdonosa az ugyancsak orosz kézben levő, a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban bejegyzett Alphard Financial Corp.

Az üzem drótot, szeget és más hengereltárut gyárt. 2022-ben 269 millió lej árbevétel mellett közel 390 millió lej nyereséget ért el. Tavaly 291 alkalmazottja volt, a kollektív leépítés tehát egyet jelent a gyár bezárásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?