Nem lenne mivel kezet mosnunk, ha nem importálnánk szappant

Egyetlen nagy szappangyár sincs az országban, az utolsót közel két évtizeddel ezelőtt szüntették meg.

Tavaly 34,09 milliárd euró volt Románia külkereskedelmi mérleghiánya. A csillagászati összeg annak az eredménye, hogy jelenleg a legalapvetőbb fogyasztási javakat sem vagyunk képes megtermelni a hazai piacra.Fotó: Pixabay

2021-ben Románia 111,3 millió dollárral többet költött szappanimportra annál az összegnél, ami az exportból befolyt, írja a Ziarul Financiar. Hogy mennyi volt a behozatal és a kivitel, az nem derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból, azonban utóbbi minimális lehetett, mivel az utolsó nagy hazai szappangyárat, mely Bukarestben működött. 2004-ben bezárták, a helyén jelenleg egy hipermarket található.

A romániai piacot a nagy nemzetközi márkák (Fa, Nivea, Dove, Protex, Palmolive stb.) dominálják. Ezekben az a közös, hogy valamennyit külföldön gyártják.

A szappan terén mutatkozó külkereskedelmi deficit terén Románia alig marad olyan, lényegesen nagyobb lakosságú országok mögött, mint Oroszország (128,8 millió dollár) és India (115,8 millió dollár). 2021-ben ezen termékkategóriában Kína termelte a legnagyobb külkereskedelmi deficitet, 964,5 millió dollárt.  

Az Európai Unió jóval több szappant exportál annál, amennyit importál. A tagállamok közül Németország az első ebben a tekintetben, 1,4 milliárd dollár értékű exporttal, majd Lengyelország (726 millió dollár), Franciaország (637 millió dollár), Olaszország (603 millió dollár) és Hollandia (542 millió dollár) következik.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?