Áldozatokat szed az elektromos átállás: bezár egy romániai autóalkatrész-gyár

A Yazaki nem közölte, hogy hány dolgozójától fog megválni, az elbocsátások már megkezdődtek.

Bezárja Buzău városában működő gyárát a Yazaki, adta hírül a Ziarul Financiar. Ezzel párhuzamosan a cég ploiești-i üzemében is elbocsátások lesznek.Fotó: Facebook/Yazaki Romania

A gyárbezárás fő oka „az egyik személygépkocsi modell gyártásának túl korai leállítása az elektromos modellekre való átállás miatt” a cég egyik fő partnerénél, közölte a Yazaki Románia. A cégvezetés nem árulta el, hogy melyik autógyártóról van szó.

A vállalat által kiadott közlemény szerint a döntéshez hozzájárult a munkaerőhiány, valamint a demográfiai helyzet is. Azt nem közölték, hogy a leépítés hány munkavállalót érint, csak azt, hogy augusztusban már elbocsátották a dogozók egy részét.

A Yazaki a világ egyik vezető autókábel-gyártója. A japán cégnek, a már említettek mellett még két üzeme van Romániában, ezek Brăila és Caracal városokban működnek. A vállalatnak tavaly 7250 dolgozója volt, s 1,282 milliárd lej árbevétel mellett 20,08 millió lej nyereséget ért el. A Yazaki már tavaly is csökkentette a dolgozói létszámot, 2021-ben ugyanis még 7459 alkalmazottja volt.

A gyárbezáráshoz kapcsolatos döntéshez valószínűleg hozzájárult az is, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnőttek a bérköltségek, ami miatt a termelés kevésbé kifizetődő, mint korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?