Újabb romániai gyár szűnik meg

A szocializmus éveiben létesített üzemben az egyetlen hazai márkájú mosószert, a Derót gyártják.  

Bezárja Ploiești-en működő mosópor gyárát, jelentette be az Unilever. Az üzemet fokozatosan állítják le, a folyamat 2024 végén ér majd véget, írja a Ziarul Financiar (ZF).Az üzem 1995 óta az Unilever tulajdona | Fotó: Facebook/Unilever

Az angol-holland multinacionális vállalat nem közölte, hogy a gyár megszüntetése hány munkavállalót érint. A ZF értesülései szerint több száz munkahely szűnik meg. „Jelen pillanatban a kollégák jelentik számunkra az első számú prioritást, az erőfeszítéseink arra irányulnak, hogy a legjobb megoldást találjuk meg a számukra” – nyilatkozta Gabriel Oprea, a gyár igazgatója.

A bezárásra ítélt üzemben a Dero mosószert gyártották, mely az egyetlen romániai márka a hazai piacon. A Dero nem tűnik el a piacról, a vállalat egy másik, meg nem nevezett gyárában fogják előállítani. A cég a növekvő termelési költségekkel és az átalakuló fogyasztói szokásokkal indokolja az üzem bezárását. Az utóbbi időben a mosóporok népszerűsége leszálló ágon van, ellenben a folyékony és a kapszulás mosószereké nő.

Az Unilever a világ egyik legnagyobb általános fogyasztói javakat gyártó vállalata, mely mosószerek, kozmetikumok és élelmiszerek széles választékával van jelen a piacon. A cég 1995-ben vásárolta meg a most megszüntetésre ítélt Dero-gyárat. Ploiești-en az Unilevernek van még egy üzeme, ahol ételízesítőket és félkész ételeket gyártanak.  

Kapcsolódók

Kimaradt?