Kivonul Romániából egy multinacionális áruházlánc

A Cora Hypermarche jelenleg 10 áruházat üzemeltet az országban, ezeket a Carrefour fogja megvásárolni.

Kivonul Romániából a Cora, írja a Ziarul Financiar piaci forrásokra hivatkozva. A gazdasági napilap értesülései szerint az áruházláncot a Carrefour veszi meg. A tranzakció értékét 70-90 millió euróra saccolják.Fotó: cora.ro

Üzleti körökben évek óra rebesgetik, hogy a Louis Delhaize eladja romániai érdekeltségeit. A francia nagyvállalat két évtizede elején jelent meg a hazai piacon, de nem tudott igazán sikeressé válni. A tavalyi év üzleti adatai még nem ismertek, 2021-ben azonban veszteséges volt a Cora Hypermarche Románia. 2014-ben még 4800 alkalmazottat foglalkoztatott, 2021-ben azonban már 2600-nál kevesebbet. A Cora volt az egyetlen kiskereskedelmi multi, melynek a koronavírus-járvány mindkét évében csökkent a forgalma.

Fénykorában 12 hipermarketet működtetett a cég, kettőt azonban időközben bezárt, mivel veszteségesek voltak. A bezárt áruházak egyike a nagybányai volt. Erdélyben már csak egyetlen Cora hipermarket működik, Kolozsváron. 2021 óta a cég több kisboltot nyitott, Cora Urban márkanévvel.

A Ziarul Financiar értesülései szerint nem a Carrefour volt az egyetlen érdeklődő a Cora megvásárlására. A tranzakciót a versenyhivatalnak is jóvá kell majd hagynia. A Cora távozásával kilencre csökken a multinacionális áruházláncok (Carrefour, Auchan, Kaufland, Mega Image, Profi, Penny, Lidl, Metro, Selgros) száma az országban.

Kapcsolódók

Kimaradt?