banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Idén is agresszíven terjeszkednek a multinacionális áruházláncok

Hat vállalat száznál több kereskedelmi egységet nyitott 6 hónap alatt, többségükben kisboltokat.  

Száznál több boltot nyitottak az év első felében a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok Romániában, írja a Ziarul Financiar. A legaktívabb az Auchan volt. A francia vállalat nem hipermarketekkel bővítette a hazai hálózatát, hanem 77 kisboltot nyitott. Ezek MyAuchan márkanév alatt működnek a Petrom kutaknál.Fotó: Agerpres

A Profi sem tétlenkedett, 35 szupermarketet nyitott, hatot pedig bezárt. A legnagyobb hálózattal rendelkező kiskereskedő idén jóval visszafogottabban terjeszkedett, mint tavaly, amikor az első hat hónapban 80-nal növelte boltjainak a számát.

A Lidl és a Penny ellenben rátapostak a gázpedálra. Előbbi 13 diszkontáruházat nyitott idén, míg utóbbi tizenegyet. A két német multi tavaly 13, illetve 7 egységgel bővítette a hazai áruházláncát.

Aktívabb lett a Kaufland is, mely tavaly csak 3 új hipermarketet nyitott meg az első hat hónapban, idén azonban ötöt. A Cora két, Cora Urban név alatt működő kisboltot avatott fel, a Carrefour pedig egy Carefour Express kisboltot és egy Supeco diszkontáruházat.

Három áruházlánc, a Mega Image, a Metro és a Selgros stagnált idén. Utóbbi tavaly és 2020-ban sem nyitott új áruházat.

A multik hozzávetőleg 4 ezer áruházat és boltot működtetnek Romániában. Ezek területi eloszlása felettébb egyenlőtlen: Bukarestben 850 működik, Temesben 260-nál több, s 200-nál több van Kolozs, Ilfov, Brassó és Iași megyékben is. Egyes gazdaságilag fejletlenebb megyékben ugyanakkor mindössze néhány tucat egységet működtetnek a multinacionális kiskereskedők.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?