Romániában nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom Közép-Kelet-Európában

A lakossági fogyasztás nálunk az EU-s átlagnál jóval nagyobb arányban gyarapodott.

Romániában 11,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2021-ben, ami az egyik legnagyobb érték Európában, derül ki a GfK piackutató cég összehasonlító tanulmányából. Ennél nagyobb mértékben csak öt országban nőttek a kereskedők árbevételei.Fotó: Agerpres

A legnagyobb, 17,3 százalékos növekedés Litvániában ment végbe, majd Szlovénia és Észtország következik 15,8, illetve 12,9 százalékkal. A közép-kelet-európai térségben Románia vezet: Csehországban 10,8, Lengyelországban 7,2, Bulgáriában 7,1. Magyarországon 6,8, Szlovákiában pedig 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi árbevétel.

A legkisebb, 2,9, illetve 1 százalékos növekedésre Svájcban és Németországban került sor. Az Európai Unióban 6,8 százalék volt a növekedés átlagos mértéke.

A hazai kiskereskedelmi forgalom emelkedése jelentős mértékben az infláció számlájára írható, mely éves szinten megközelítette a 8 százalékot. Ez azt jelenti, hogy mennyiségileg megegyező eladások esetén a bevétel kb. 8 százalékkal nagyobb volt tavaly, mint 2020-ban.

„Az európai kiskereskedelem ismét zavaros időket él át” – olvasható a piackutató cég tanulmányában, mely szerint idén a növekvő infláció miatt idén a fogyasztás bővülésének megtorpanására lehet számítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?