Újra vakvágányra került az észak-erdélyi sztrádaszakasz

Egy török cég bíróságon támadta meg a két Kolozs megyei viaduktra kiírt közbeszerzési eljárást.

Tovább csúszik az észak-erdélyi autópálya magyarnádasi és pusztatopai völgyhídjainak megépítése, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) ugyanis felfüggesztette a tendert. Erre azt követően került sor, hogy a beruházás iránt érdeklődő egyik cég, a török Ictas a Bukaresti Táblabíróságtól kérte a közbeszerzési eljárás kiírási feltételeinek módosítását, írja az economedia.ro. Az Ictas előzőleg az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC) fordult, azonban a testület elutasította a beadványt.Bizonytalan, mikorra készülhet el a sztrádaszakasz | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A CNAIR november 27-én függesztette fel a közbeszerzési eljárást, épp az ajánlatok benyújtási határidejének napján. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen határidőt szab a bukaresti bíróság az Ictas beadványának az elbírálásának.

Az Ictas azért nyújtott be óvást, mert annyira hiányosnak találja a CNAIR által a kiíráshoz csatolt műszaki dokumentációt, hogy úgy véli, annak alapján lehetetlen benyújtani egy pénzügyileg megalapozott ajánlatot.

Azzal, hogy bíróság elé került a közbeszerzési eljárás ügye, napról-napra nő a valószínűsége annak, hogy Románia elveszíti az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakaszára az országos helyreállítási tervben (PNRR) elkülönített 1,39 milliárd lejt.

Ahhoz, hogy megkapjuk a pénzt, a sztrádaszakaszt be kellene fejezni 2026 augusztusára. Erre egyre kisebb az esély, mivel a pusztatopai és a magyarnádasi viaduktok tervezésére és megépítésére 27 hónapot, vagyis két évet és három hónapot irányzott elő a CNAIR, de jelen pillanatban még azt sem lehet tudni, hogy mikor lehet folytatni majd a tendert.

A két völgyhíd teljes hossza 3,2 kilométer lesz. A kb. 30 kilométeres Magyarnádas-Magyarzsombor sztrádaszakasz, a két viadukt kivételével már 2025 tavaszára elkészülhet, ám azok hiányában használhatatlan lesz. „Tavaly a Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakasz a PNRR legelőrehaladottabb állapotban levő autópályája volt, s szóba került a 2023 decemberi átadás lehetősége is, most fennáll a veszélye annak, hogy a projekt kicsússzon a helyreállítási tervből” – olvasható a Pro Infrastructură Egyesület helyzetértékelésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?