Tavaly minden percben 48 ezer euróval nőtt Románia államadóssága

Az elmúlt év végén minden egyes romániai lakosra 8815 euró jutott az ország adósságállományából.

Január végére 802 milliárd lejre nőtt Románia államadóssága, derül ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb adataiból. Az év első hónapjában a Ciolacu-kabinet mintegy 18 milliárddal növelte az ország adósságállományát, mely immár a GDP 50,2 százalékával egyenértékű.Fotó: Pixabay

Az 50,2 százalékos eladósodottság nem számít nagynak az Európai Unió viszonylatában, az uniós szabályozás maximum 60 százalékot ír elő a tagállamok számára. Ugyanakkor a gazdasági elemzők szerint, tekintettel a román gazdaság fejlettségi szintjére, a 60 százalékos eladósodottság már kifejezetten veszélyes lenne, ajánlatos volna a 45-50 százalékos intervallumban tartani.

A jelenlegi kormánykoalíció által követett gazdaságpolitikával erre semmi esély, a kormány ugyanis semmiféle jelentőséget nem tulajdonít az adósságállomány gyors növekedésének.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi elemzése szerint „kockázatos” a román államadósság, mely egy átfogó államháztartási reform nélkül az évszázad közepére GDP-arányosan 50 százalékra nőhet.

„A deficit jelenlegi szintjének csökkentését célzó számottevő adóreform nélkül, a gazdasági növekedés lassulása és a nagyobb kamatok következtében a kormány passzívumai könnyen ellenőrizhetetlenné válhatnának” – olvasható az elemzésben.

2023 folyamán hozzávetőleg 25 milliárd euróval nőtt az ország adósságállománya, amiből 1315 euró jut minden egyes állampolgárra, írja az europalibera.org. Az eladósodottság elképesztő ütemben, percenként 48 ezer euróval emelkedett. Az elmúlt év végén 8815 euró volt az egy főre eső államadósság Romániában.

2023-ban az államadósság sokkal gyorsabban nőtt, mint a gazdaság, kb. 17 százalékkal.

A 802 milliárd lejes adósságállományból 781 milliárd a kormányt, s így a központi költségvetést terhelte, 21 milliárd lej pedig az önkormányzatokat.

Az Eurostat adatai szerint 2023 végén Görögország és Olaszország voltak az EU leginkább eladósodott államai, 166,5, illetve 142,4 százalékkal. Az államadósság nem tisztán gazdasági, hanem részben kulturális, mentalitásbeli okai vannak: Portugália, Spanyolország és Franciaország GDP-arányos államadóssága szintén meghaladja a 100 százalékot.

Észak-Európában Finnország GDP-arányos eladósodottsága a legnagyobb, 74,6 százalék. Az Európai Unióban Észtország, Bulgária, Dánia és Svédország van a legkedvezőbb helyzetben 18,5, 21,5, 30,2, illetve 30,7 százalékkal. Magyarország több mint egy évtizede harcol az államadósság csökkentéséért, csekély sikerrel, december végén ugyanis 75,2 százalékon állt.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?