banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Székelyföldi pityókatermesztés: sikeres beruházásokat és új lehetőségeket ismertettek Gyergyóban

Gyergyószentmiklós határában mutatták be hétfőn – a magyarországi állami támogatással működő – Pro Economica Alapítvány által létrejött, pityókatermesztéssel kapcsolatos mezőgazdasági beruházásokat. A korábban bejelentett pityókafeldolgozó üzem elérhetőségeit is ismertették.

A Pro Economica Alapítvány az elmúlt időszakban mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásokhoz nyújtott támogatást a székelyföldi gazdáknak. A sikeresen pályázók száma 4659, és az alapítvány által kifizetett összeg meghaladja a 243 millió lejt (18 milliárd forint). A pályázók között azok száma, akik közvetlenül pityókatermesztéssel foglalkoznak, meghaladja a 430-at – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az alapítvány.

A hétfői sajtótájékoztatón három gyergyószéki gazda, Vakaria Ernő szárhegyi termelő, Gáll Árpád (Aranykalász Társas) és Ferencz Béla (Agromec SA.) mutatta be a támogatásból újonnan vásárolt betakarító gépeket, traktorokat, utánfutókat és vetőgépeket. A három gazda összesen közel 9 millió lej pályázati támogatásban részesült.

A nyertes gazdák már egy kísérleti projektben is részt vettek | Fotó: Keresztes Zsolt

Mint elhangzott, a korszerű gépek segítségével rövidebb idő alatt kiterjedtebb földterületről takaríthatják be a krumplit. A beruházások jelentős hozzáadott értéket képviselnek a mezőgazdasági vállalkozások piacán hozzájárulva a térségben megvalósuló pityókaintegráció létrejöttéhez – fejtette ki Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője. A gazdaságok technológiai fejlődése által új munkahelyek jöhetnek létre, így a foglalkoztatottság növeléséhez is hozzájárulnak – hangzott el.

Romániában a hivatalos adatok szerint az átlag krumplifogyasztás személyenként évi 95 kilogramm. Így megelőzi a húsfogyasztást is, amely hivatalosan ennek alig az egynegyede, tehát „a krumpli az ország második kenyere”.

Székelyföldön nem ez az egyetlen kezdeményezés a pityókatermesztés és értékesítés segítésére, mondta Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A politikus emlékeztetett, hogy vállalkozói összefogással pityókafeldolgozó üzemek is épülnek a térségben.

Rámutatott: ezeknek a projekteknek az összértéke eléri a 90 millió eurót, három székelyföldi települést érint közvetlenül, és az üzemek évente összesen több mint 66 ezer tonna nyersanyag feldolgozására lesznek képesek, ami biztos piacot és ütemezhető pityókatermesztést jelent a gazdáknak.

A technikai fejlődés elengedhetetlen | Fotó: Keresztes Zsolt

Barti Tihamér a sajtó képviselőinek elmondta, hogy stratégiai gondolkodás előzte meg a gyergyószéki mezőgazdasági projektek felkarolását, ami mostanra már látható formát is öltött. A korábban bejelentett feldolgozó megépülésével és a sajtótájékoztatón bemutatott, pityókafeldolgozáshoz szükséges gépek megvásárlásával, a termelői és értékesítési lánc mindegyik eleme támogatásban részesül. Ehhez a munkához elengedhetetlen volt a Pro Economica Alapítvány által nyújtott támogatás.

A pityókafeldolgozó-üzem projektjének keretében egyébként már egy kísérletsorozatot is elvégeztek, amelyben a jelen lévő gazdák is részt vettek. Ekkor tesztelték, hogy milyen krumplifajták a legalkalmasabbak étkezési pityókának az éghajlati viszonyok tekintetében. Az üzem jövő ősszel indul, addig az érdeklődő gazdák a következő e-mail címen és telefonszámon kérhetnek további információkat: burgonya@burgonya.ro és 0740–157787.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?